Sant Cugat destinarà més de set milions d'euros en un pla de xoc contra la crisi del coronavirus

El govern ha presentat 60 mesures entre les quals hi ha ajudes als lloguers, exempcions tributàries o condonacions a serveis municipals

El tinent d'alcaldia d'Hisenda de l'Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler durant la roda de premsa telemàtica.
El tinent d'alcaldia d'Hisenda de l'Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler durant la roda de premsa telemàtica. | Aj. Sant Cugat
17 d'abril del 2020
Actualitzat a les 15:48h
L'Ajuntament de Sant Cugat destinarà més de set milions d'euros per pal·liar els efectes del coronavirus a la ciutat. "Que ningú es quedi enrere per culpa del coronavirus", així ho ha expressat el tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat Ciutadana i Transports, Pere Soler, en una roda de premsa telemàtica aquest divendres 17 d'abril. 

Amb l’objectiu de preservar la cohesió social i el teixit productiu de Sant Cugat davant la situació generada per la Covid-19, l’Ajuntament ha creat s pla de contingència format per 60 mesures que arribarà a tots els sectors de la societat. Segons ha expressat Soler "es tracta del programa econòmic municipal més gran que mai s’ha posat en marxa per atendre una crisi d’emergència". El govern tripartit ha dissenyat un pla on prioritza les persones i les empreses. 

Impacte del 20% a la societat santcugatenca

Els experts vaticinen que la crisi del coronavirus serà igual o més forta que la del 2008 amb la bombolla immobiliària. Segons Soler, l'impacte que pot tenir la pandèmia a la societat santcugatenca oscil·larà entre 15% i el 20%. És per això que les partides més grans seran per a serveis socials (3,1 milions d'euros) i per donar suport al teixit empresarial ja siguin empreses, autònoms i comerços (1,2 milions d'euros). Totes dues partides sumen gairebé tres quartes parts de tots els ajuts directes que es destinaran. 

Pel que fa al lloguer, es destinaran un total de 800.000 euros amb ajuts directes a famílies i comerços. A més, es reservarà una partida per ajudar a pagar el lloguer als inquilins d’un immoble de Promusa -habitatge, oficines i mercats municipals-. 

Ajudes al pagament d'impostos i al tribut metropolità 

Una altra de les mesures que tirarà el govern tripartit de Sant Cugat serà deixar de cobrar uns 800.000 euros en concepte d’IBI, taxes i preus públics. ​En aquest sentit Soler ha puntualitzat que s'estudiarà cada cas per determinar si es deixa de pagar la part proporcional del tribut corresponent al servei que no s'ha pogut prestar. 

Des de l'Ajuntament també s’impulsarà una línia d’ajuts per ajudar a pagar el tribut metropolità al teixit empresarial i a les famílies. Soler ha explicat que està en converses amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a qui demana aplicar una moratòria en el pagament del pròxim rebut del tribut metropolità que està previst per abans d'estiu. 

També es condonarà el cost dels serveis prestats durant els primers dies del mes de març pels serveis educatius municipals: escoles bressols, escola de Música, escola d’Art i Taller Triangle (uns 300.000 euros). Finalment, les entitats també rebran ajuts directes per pagar el lloguer dels locals i se’ls aplicarà exempcions tributàries.

Soler ha sentenciat que "l'impacte serà molt greu i hem d'intentar apaivagar amb mesures les desigualtats que tenim". En relació amb la taxa d'atur, en els últims mesos a Sant Cugat, la ciutat amb la renda més alta de Catalunya però també la més desigual, era del 6%. "En els pròxims mesos tindrem un augment important", ha dit Soler. 
 

Sense afectacions al pressupost 2020 


En total doncs, el govern santcugatenc posarà a disposició de la crisi uns set milions i mig d'euros. Un fons que segons el mateix tinent d'alcaldia "no afecta al pressupost del 2020" -pendent d'aprovació inicial- però "sí que en canvia les prioritats". 

En un ple extraordinari el pròxim dilluns 20 d'abril es donarà compte i s'aprovaran les diferents partides destinades a la crisi. D'aquestes, 4,5 milions d'euros provenen del romanent de tresoreria del pressupost del 2019. 

També prové del mateix romanent 1,4 milions d'euros, que s'han aprovat per decret d'alcaldia. Uns diners, que en la seva globalitat, el govern tenia previst destinar a altres situacions però Soler ha defensat que el govern treballa amb un pressupost de mandat i no anual, pel que fa als projectes. 

Finalment, es deixaran de cobrar al voltant d'1,5 milions d'euros en matèria d'impostos. A més a més, es farà un fons de contingència en el pressupost del 2020 de 500.000 euros per fer front a possibles noves situacions sorgides de la crisi. Unes xifres que "són vives", ha remarcat Soler. 

Percentualment, el global de les partides queden repartides aproximadament d’aquesta manera: serveis socials (53,61%); promoció econòmica (21,27%); habitatge (13,9%); suport a serveis municipals (9,69%); i tecnologia (1,53%).