Més transport públic per evitar aglomeracions anant i tornant de la feina

El Govern aprova reforçar-lo i que vagi a un terç de capacitat mentre sindicats i empresaris pacten "recomanacions" als centres de treball que recuperin l'activitat per evitar contagis

Una dona amb mascareta, al metro de Barcelona.
Una dona amb mascareta, al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Ferran Casas / Bernat Surroca
13 d'abril del 2020
El Govern es resigna a la tornada a la feina a partir de dimarts. Un consell executiu d'urgència celebrat aquest diumenge al vespre i que ha durat més de dues hores ha aprovat un paquet de mesures que intenten protegir els treballadors que hi tornaran, que són un milió segons els seus càlculs. La Generalitat demana responsabilitat a les empreses i preveu fer controls sanitaris, plans de control d'aglomeracions als centres de treball i als transports públics i mesures especials de protecció als col·lectius més vulnerables.

La mesura més visible serà, a banda de les mascaretes i altres mesures higièniques, l'increment de combois de transports públics en les hores punta d'anada i tornada de la feina. Tot plegat per garantir amb controls d'accés que el metro i els autobusos tinguin una ocupació que no superi un terç de la seva capacitat.

No serà fàcil perquè un 30% del personal de les empreses de transport està, segons ha explicat la portaveu Meritxell Budó a TV3, de baixa per coronavirus o per haver estat en contacte amb persones contagiades. Caldrà, per tant, afinar els horaris del personal.

Tests en funció de la disponibilitat

El document aprovat pel Govern, que no s'ha fet públic fins a tres quarts d'una del dilluns, estableix l'estratègia per a l'anomenada "fase 1 del desconfinament" entesa com a finalització de la restricció de l’activitat laboral a serveis essencials. S'estructura en quatre eixos, essent els més rellevants els de sanitat i treball.

En el primer assumpte, el de la salut, s'aposta per generalitzar els tests "en funció de les previsions de disponibilitat" i "prioritzar les persones a testejar" així com "definir una estratègia compartida de com actuar en funció dels resultats". Es determina que qualsevol treballador que presenti temperatura superior a 37.3 graus o símptomes respiratoris haurà d’aïllar-se a casa seva i de sol·licitar un test PCR per prescripció mèdica. Si és positiu haurà d'estar aïllat i amb baixa laboral.

El segon bloc afecta al transport i al treball sota la crida a evitar "aglomeracions". Es recomana "mantenir el teletreball sempre que sigui viable" i es compromet a que així sigui a la Generalitat de Catalunya "excepte en serveis essencials".

Demanda d'adaptar torns

Pel que fa al treball presencial es recomana "adaptar i flexibilitzar torns per facilitar un desplaçament esglaonat al llarg del dia que eviti aglomeracions". En aquest sentit es recorda també que a l'atenció al públic hi ha una exigència de distancia "d’1,5 metres entre treballadors i amb clients".

El document del Govern admet que en alguns centres de treball "no es pot garantir el distanciament" i que caldrà "dotar d’equips de protecció individual (mascaretes, guants i bates segons el cas) a les persones treballadores d’acord a la prioritat que estableixi el comitè tècnic del Procicat". També s'indica que cal fer "en grups petits" les reunions presencials i que es reforçarà "el sistema d’inspecció de treball".

Al matí el conseller Chakir el Homrani ja havia donat pistes, i la reunió del consell executiu s'ha fet en paral·lel a la del Consell de Relacions Laborals. Foment, Pimec, CCOO i UGT han acordat recomanacions als empresaris per no posar en risc els treballadors. Però només són recomanacions.

En tot cas la patronal avisa dels prejudicis que tot plegat crearà i vol, a més d'un desconfinament progressiu, normatives i decisions polítiques clares atès que el govern català i l'espanyol tenen posicions discrepants.

Els sindicats volen que els empresaris que no puguin garantir la distància de seguretat entre treballadors i les mesures higièniques els enviïn a casa amb un permís retribuïts. Els empresaris volen, per fer-ho, garanties que ells presenten com a "seguretat jurídica".

A l'autobús, els conductors

Pel que fa al transport indica que es regularan accessos per "limitar l’ocupació màxima a 1/3" a Metro, FGC i Rodalies a l’exterior d’estacions així com a autobusos i autocars, a través dels conductors.

El Govern també fa una crida a la co-responsabilitat de la ciutadania i a fer un seguiment específic dels col·lectius més necessitats.

Dins les competències autonòmiques

Quim Torra ha avisat aquest migdia que "no es quedaria "de braços plegats" però també ha admès que havia d'actuar dins les seves competències autonòmiques i que s'havia de resignar a la decisió de Pedro Sánchez d'acabar amb el confinament total.
 

acords Govern 12-04 by naciodigital on Scribd


 

Recomanacions Consell Relacions Laborals by naciodigital on Scribd