sanitat

Els municipis del Vallès sud exigeixen la construcció «real» de l'Hospital Ernest Lluch

Els alcaldes de Ripollet, Cerdanyola, Montcada, Barberà i Badia han demanat trobar-se en quatre ocasions amb la consellera

per Albert Hernàndez , Cerdanyola del Vallès, 25 de novembre de 2019 a les 13:00 |
La pintada que reclama la construcció del centre sanitari | Albert Hernàndez
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els alcaldes i alcaldesses de Ripollet, José M. Osuna; Montcada i Reixac, Laura Campos; Badia, Eva Menor; Barberà, Xavier Garcés, i Cerdanyola, Carles Cordón, han exigit la construcció "real" de l'Hospital Ernest Lluch, previst d'aixecar-se  als terrenys de l'antiga Redosa, al límit entre Cerdanyola, Ripollet i Montcada. 

Cordón ha titllat de "justícia" aquest equipament i Osuna ha advertit que "el nostre propòsit en aquest mandat serà que se'ns doni un projecte clar, un calendari, dades de pressupostos i que es puguin fer efectius" i ha afegit, "no tolerarem més demores", ja que des del 2006 s'espera que hi hagi algun avanç a l'obra. 


Campos ha mostrat la seva "indignació", perquè, primer des de la Mancomunitat amb Ripollet i Cerdanyola, "vam demanar reunions" amb la consellera de Salut, Alba Vergés. Una petició, a la qual s'han afegit Barberà i Badia, "és indignant que una consellera no tingui temps per seure amb cinc alcaldes i alcaldesses, que representen a prop de 200.000 habitants". Segons ha resumit l'alcaldessa, han demanat quatre trobades en una mica més d'un any i "ens ha remès a la gerència i al CatSalut". 
 

Els alcaldes dels cinc municipis als terrenys on s'hauria de construir l'hospital Foto: Albert Hernàndez


Solució comarcal

Menor ha subratllat el caràcter "territorial" de la demanda, perquè "és bo" i requereix de "generositat" per part de tots els actors que la formen. Garcés ha recordat la congestió del Taulí i suposaria una "solució", així com la despesa municipal i inicial que va suposar -30.000 euros per consistori-.


Osuna ha explicat que amb l'anterior conseller, Toni Comín, sí va haver-hi trobades, així com amb el director del CatSalut, Adrià Comellas, amb qui, com ha detallat, "s'ha compromès a reunir-se amb els nous ajuntaments per seguir treballant”, un cop s'haguessin configurat els consistoris sortits de les eleccions municipals. "No parteix del no res", ha etzibat el batlle de Ripollet, i ha indicat que aquestes converses demostren que "miren amb atenció" el Vallès. 

Per això, ha insistit que de "les paraules passin als fets i es transformi en una proposta real, factible, pressupostada i compartida amb el territori". En aquest sentit, ha recalcat la idea que sigui un "hospital lleuger", però sobretot sigui una "potenciació de l'atenció primària".   


UN PROJECTE QUE SEGUEIX AL CALAIX 

El 2008 es va convocar un concurs d'idees per a la redacció del projecte del centre, se'n van seleccionar cinc d'entre les 24 que es van presentar. Però, tot i posar-hi la primera pedra, el 2011 la Generalitat paralitzava l'obra, al·legant la difícil situació econòmica del moment. Ara per ara, segueix en procés de licitació.

L'objectiu de la construcció d'aquest edifici era descarregar l'Hospital del Parc Taulí, actualment centre de referència de les cinc poblacions i un dels més saturats d'Europa.

L'Hospital Ernest Lluch, segons la informació de 2008, comptava amb una superfície construïda de prop de 37.000 metres quadrats, amb 190 llits per a pacients aguts i 60 per a pacients de mitja estada, cinc quiròfans convencionals i dos per a cirurgia major ambulatòria, tres sales de part, àrea de consultes externes de totes les especialitats amb 49 consultoris i 21 gabinets d'exploració, 32 places d'hospital de dia, una àrea d'hemodiàlisi per a 15 persones, àrea de diagnòstic per la imatge -ressonància magnètica i escànner-, àrea de rehabilitació i àrea d'urgències amb metges de medicina interna, pediatria, cirurgia, traumatologia i obstetrícia.

 

Participació