Les empreses del Vallès manifesten la seva preocupació pels efectes «a curt i llarg termini» de la situació d'emergència

La conclusió es desprèn de les consultes efectuades a la Cambra de Terrassa per part d'una cinquantena d'empreses

Una operària plega la roba a la planta de Mango de Lliçà d'Amunt
Una operària plega la roba a la planta de Mango de Lliçà d'Amunt | ACN
LaTorre
23 de març del 2020
La Cambra de Terrassa, entitat que vetlla pels interessos de desenes d'empreses de 12 municipis del Vallès Occidental, ha fet una primera valoració de com està afectant la crisi del coronavirus a l'àmbit de la demarcació. Per arribar a aquestes conclusions, l'òrgan s'ha basat en els serveis prestats i en les demandes formulades per una cinquantena d'empreses des de l'inici de la situació d'alarma.

En aquesta direcció, Ramon Talamàs, president de la Cambra de Terrassa, celebra que l'activitat industrial s'hagi mantingut en la majoria de sectors, però reconeix que el teixit socioeconòmic dels 12 municipis que l'entitat empara "és conscient de la situació sanitària i s'assumeix el confinament decretat". Tot i això, les empreses demanen de forma unànime un pla "amb concreció, claredat i rapidesa" per garantir la liquiditat i per assegurar reprendre l'activitat quan sigui possible.

Tal com apunten des de la Cambra, "la incertesa és l'element més destacat" pels empresaris consultats, que els han manifestat la seva incapacitat de prendre decisions davant d'aquesta situació i la seva preocupació davant la davallada de noves comandes. Prèviament, les empreses havien estat preguntades per qüestions com la seva organització, les principals dificultats i preocupacions, l'evolució de les vendes o els ajuts i mesures necessàries.

A més, per part de la majoria d'empreses consultades, s'ha fet palesa la valoració negativa de l'aturada de l'activitat empresarial "pels efectes que això tindria a curt i mitjà termini". En aquesta direcció, una gran majoria aposten per mantenir l'activitat prioritzant la salut dels seus treballadors, aplicant el teletreball en els departaments que ho permeten i la reorganització dels torns.

En aquesta situació generalitzada, són una excepció aquelles empreses en les quals la seva cadena de valor va lligada a les necessitats del moment, com el sector farmacèutic, que han vist incrementar les seves comandes -en alguns casos per sobre del 48%- i s'han vist obligades a demanar reforços de personal.

Teletreball i reorganització de torns

Els empresaris contactats per la Cambra reconeixen problemes inicials de reorganització en alguns casos, però en la majoria dels casos les incidències "s'han solucionat de manera més o menys efectiva". Així doncs, malgrat que la majoria manifesten les dificultats per controlar la productivitat amb aquest nou sistema de treball, apunten que la problemàtica principal serà mantenir la comunicació directa amb els clients.

Pel que fa a les àrees on es fa impossible el teletreball, la majoria d'empresaris han optat per reorganitzar els torns de treball per mantenir la distància personal de seguretat, més enllà de les mesures especials de neteja i desinfecció entre torns adoptades per la majoria. Tanmateix, la majoria han reconegut la seva dificultat per accedir a materials preventius com mascaretes.

ERTO

La major part de les empreses del sector de l'automòbil de la demarcació consultades ja han tramitat Expedients de Regulació Temporal d'ocupació (ERTO), altres han optat per complementar la prestació al treballador econòmicament o amb accés a formació especialitzada.

En gran part però, les empreses assessorades per la Cambra s'han inclinat per formes menys disruptives, com l'avançament dels dies de vacances o la borsa d'hores i la reducció de jornada i sou. Quant a aquestes formules, avisen que poden mantenir-les un màxim de tres setmanes.

Reclamacions de mesures i ajuts

La Cambra, per reclamació dels empresaris de 12 municipis de la comarca, demana accés ràpid i fàcil al finançament davant la falta de tresoreria i per no trencar la cadena de pagaments, l'ajornament d'impostos, assegurar la cadena de subministrament i la bonificació directa o ajornament de la taxa de residus i l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE).