«Estic cansada de sentir-me insegura per Sant Cugat»

Un grup de dones ha recorregut carrers del centre de la ciutat per analitzar la seguretat de l’espai públic des de la mirada femenina

Grup de dones durant la marxa explotaròria pel centre de Sant Cugat.
Grup de dones durant la marxa explotaròria pel centre de Sant Cugat. | Anna Mira
10 de desembre del 2019
Actualitzat a les 9:20h
La falta de llum i de senyalitzacions o la possibilitat de posar miralls per a vianants a les cruïlles han estat algunes de les denúncies i propostes que les dones han fet durant la marxa exploratòria d'aquest dilluns pel centre de Sant Cugat. A les 18 hores, un grup de deu dones de diferents edats, s'han trobat a la plaça de Lluís Millet, davant dels FGC per començar l'itinerari amb l'objectiu de conversar i compartir la sensació d'inseguretat que senten al centre de la ciutat.

Algunes d'elles han comentat que tot i ser una zona cèntrica "falta senyalització". "M'he trobat que la gent no sap on agafar un taxi perquè no està senyalitzat", ha dit una d'elles. Una altra, ha afegit que precisament el túnel que cal creuar per fer-ho -per sota l'estació- en alguns casos no està il·luminat. Ho han anat a comprovar i sí que hi havia llum però consideren que caldria posar-hi senyals per saber quina sortida agafar en funció d'on es vulgui anar i també ha sortit la proposta d'instal·lar miralls a les cruïlles per saber si ve alguna persona o no -com es fa amb els cotxes-.

"Estic cansada de sentir-me insegura a Sant Cugat", ha dit una dona que ha reflexionat sobre els estereotips que en molts casos es tenen sobre les dones. "Se'ns diu que som dèbils i ens qüestionem per on anar i quan", ha afegit.
 
En aquest sentit, l'arquitecta membre del Col·lectiu Punt 6, que organitza les marxes, juntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat, Marta Fonseca, ha explicat que precisament l'objectiu d'aquestes marxes exploratòries és "fer un treball de sensibilització per detectar quines condicionants físiques i socials construeixen la percepció d'inseguretat en les dones".

En el seu recorregut per l'avinguda de l'enllaç, la plaça de Sant Antoni, el carrer del Dr Murillo i la rambla de Can Mora, la plaça de Can Quitèria, el parc de l'Arboretum, el de Ramon Barnils  i fins a la Casa de Cultura, les diferents dones que han participat han conclòs que cal posar fil a l'agulla per minimitzar la sensació d'inseguretat que tenen quan van per aquestes zones.

Totes elles han coincidit en afirmar que els fanals intel·ligents que hi ha a la ciutat -i que augmenten de potència quan es passa per sota- potser haurien de tenir un radi d'abast més ampli per evitar que els carrers es vegin tan foscos i "només s'il·luminin en el moment que passes per sota".

Recomanacions per l'Ajuntament

Una vegada finalitzin les sis marxes -programades per les pròximes setmanes- des del Col·lectiu Punt 6 es farà un informe de recomanacions que entregaran a l'Ajuntament amb les conclusions "d'allò que preocupa a les ciutadanes que viuen a Sant Cugat", ha especificat Fonseca.
 
En aquest sentit, durant la presentació de les marxes, la tinent d'alcalde de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, Núria Gibert, va anunciar que es garantiria pressupost municipal per a futures actuacions. “Les conclusions d’aquestes marxes ens permetran emprendre accions, en coordinació amb les àrees de mobilitat i entorn urbà, per fer que aquests punts siguin justos, igualitaris i accessibles per a tothom”.

Pròximes marxes

A banda de la que s'ha fet aquest dilluns, i les que ja s'han fet per altres zones del centre de la ciutat, el pròxim dijous 12 de desembre es farà a Les Planes; el divendres 13 a La Floresta i el dilluns 16 a Mira-sol. Sempre començaran a les 18 h, també tindran una duració aproximada de 2,5 hores que inclourà una explicació de l’activitat, una caminada d’una hora i mitja per un recorregut definit prèviament en una reunió de treball, i el tancament de la sessió. 

Les marxes es faran en grups de com a màxim 20 persones i estan obertes a les veïnes i col·lectius de dones de cada barri que hi vulguin participar. Per assistir-hi, cal inscriure’s enviant un correu electrònic a participacio@santcugat.cat.

La realització de marxes exploratòries amb perspectiva de gènere dona compliment a una moció institucional aprovada el febrer del 2019 per combatre la percepció d’inseguretat al municipi. El text instava a fer un “mapa de la por” a partir dels espais considerats més insegurs per les santcugatenques i a dissenyar accions de millora per tal que les dones puguin gaudir amb més tranquil·litat de l’espai públic i avançar cap a una ciutat més justa, igualitària i segura. Precisament combatre la sensació d'inseguretat és un dels reptes del nou govern en matèria de seguretat, tal com va explicar el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, en una entrevista amb NacióSantCugat.