coronavirus

Ingla: «Sant Cugat ha d’anar baixant el ritme»

El govern local ha fet una crida a la calma, al sentit comú i a la solidaritat comunitària

per Anna Mira , Sant Cugat , 13 de març de 2020 a les 12:55 |
Roda de premsa sobre el coronavirus a Sant Cugat. | Anna Mira
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern de Sant Cugat ha fet una crida a la ciutadania a qui li demana que "baixi el ritme a poc a poc". Així ho ha dit aquest divendres al migdia l'alcaldessa, Mireia Ingla, en una roda de premsa en una sala de plens insòlita. El compliment de la distància d'1,5 m entre persones per reduir els contagis de coronaviurs ha fet adaptar la sala per encabir-hi els responsables polítics i els mitjans. 
Ingla ha apel·lat directament a la ciutadania a qui li ha demanat "calma, sentit comú i solidaritat comunitària". "Ens trobem en una situació excepcional i complexa de repercussió molt amplia", ha insistit Ingla qui ha recordat que les mesures adoptades poden variar en les properes hores. 


És per això, ha insistit Ingla "és molt important fer recordatori de ser realistes però estar tranquils". "Estem preparats per afrontar tot el que pugui venir i estem treballant perquè tot funcioni", ha emfatitzat l'alcaldessa qui també ha recordat que la mesura de tancar escoles és precisament per "evitar multituds".

Els serveis essencials se segueixen prestant 


La situació d'excepcionalitat que viu la ciutat també repercuteix en la prestació dels serveis de manera habitual. De fet a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) s'han posat les cadires de forma separada per evitar riscos. Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia de Salut i Infància, Núria Gibert, ha explicat que actualment es troben en la fase de "seguiment i acompanyament a la població més vulnerable", és a dir infants i gent gran. 


"L’aïllament social és necessari però no l’aïllament absolut, cal solidaritat", ha dit Gibert qui ha anunciat que estan treballant perquè les famílies que tenen accés a beques menjador puguin rebre unes targetes moneder per la compra d'alimentació. 

La responsable de l'àrea ha anunciat que s'està redefinint i reestructurant l’atenció a les persones i que "tot el que no sigui urgent passarà a ser no presencial". Pel que fa als equipaments municipals, a Sant Cugat es mantenen oberts els centres de Mira-sol, la Floresta o Les Planes perquè ofereixen serveis socials o d'ambulatori. 

Controls d'aforament i corresponsabilitat 

El govern en bloc demana a la ciutadania que sigui corresponsable i eviti al màxim desplaçaments o estar en espais amb aglomeracions de gent com en espais d'oci nocturn o en locals comercials. En aquest sentit, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Pere Soler, ha explicat que els agents de la policia local, juntament amb protecció civil, agents cívics i la intervenció de mossos vetllaran pel compliment dels aforaments màxims establerts per la normativa. 
 

Oficina d'Atenció a la Ciutadania de Sant Cugat amb les cadires separades pel coronavirus. Foto: Anna MiraTambé s'aplicarà la normativa en els casaments civils o les defuncions, que hauran de comptar amb la regulació de personal a tots els espais del tanatori, tant en la sala de vetlla com en les com a les cerimònies. 

El ple municipal del pròxim dilluns també es veurà afectat per aquestes mesures que han obligat a eliminar la presència ciutadana de l'audiència pública malgrat que les seves demandes es respondran al final de la sessió plenària. 

El personal municipal comença el teletreball 

Una altra de les mesures que aquest divendres ja s'està posant en pràctica a les dependències municipals és el teletreball del personal de l'Ajuntament local. Les primeres persones que ho han fet són aquells treballadors amb patologies respirayòtires o diabetis. També ho faran les dones embarassades i tots aquells treballadors que ho sol·licitin. 

Igualment els regidors i la mateixa alcaldessa han suspès la seva agenda institucional per evitar reunions i centrar-se amb la prestació dels serveis bàsics. Ingla ha agraït als grups municipals a l'oposició la predisposició i la solidaritat amb l'equip de govern davant de la situació actual. 

Pla de Contingència a l’Ajuntament

Cal recordar que l’Ajuntament també ha aprovat un Pla de Contingència amb mesures per prevenir el contagi de coronavirus entre els seus treballadors i treballadores. L’objectiu és evitar al màxim possible afectacions als serveis públics municipals. 


Entre altres actuacions s’incrementaran les mesures d’higiene entre els treballadors, especialment els que atenen directament la ciutadania com per exemple el personal de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), polítiques socials, consergeria o Policia Local.

D’altra banda, s’ha decidit suspendre la participació de personal municipal en congressos o sessions formatives i s’evitarà celebrar reunions a l’Ajuntament que puguin considerar-se prescindibles o ajornables.

 

Participació