Les misses del Monestir se celebraran amb un màxim de 250 persones

S'amplia l'oferta de misses de dissabte i diumenge per no sobrepassar el límit d'un terç de la capacitat del recinte

Monestir de Sant Cugat del Vallès
Monestir de Sant Cugat del Vallès | Ajuntament de Sant Cugat
Sergi Baixas
13 de març del 2020
Actualitzat a la 13:56h
La declaració de l'emergència per coronavirus ha provocat, per ara, la cancel·lació de múltiples activitats durant les dues properes setmanes, tant de l'Ajuntament com de les diverses entitats del teixit associatiu santcugatenc, la suspensió de totes les competicions esportives no professionals, i el tancament de les escoles, instituts i universitats, i finalment, el tancament de la majoria d'equipaments municipals de la ciutat.

Els centres catòlics de Sant Cugat també es veuen afectats per les mesures adoptades per frenar l'expansió del coronavirus. En aquest sentit, el Monestir de Sant Cugat augmentarà les misses de dissabte i diumenge per distribuir millor els feligresos amb una distància de dos metres respectant l'aforament màxim decretat -1/3 de la capacitat del recinte- permetent un total de 250 persones per missa. Així doncs, hi haurà dues misses avançades el dissabte (a les 19h i a les 20h) i s’amplia la oferta de diumenge (a les 9h, 10h, 11h, 12h, 13.15, 19h i 20.30h).

Des de la parròquia de Sant Pere d'Octavià comuniquen que els mossens i les persones que distribueixen la comunió es rentaran les mans amb líquid desinfectant i s'evitarà fer el gest de la pau. Tanmateix es recomana combregar a la mà i venerar les imatges sense tocar-les ni besar-les. Finalment, avisen que la catequesi d'infants i adolescents s'ha suspès fins a nou avís. L'aigua beneïda de les piques també s'ha retirat.

 Bisbat de Terrassa
 

Les esglésies catòliques de Rubí - Sant Pere, Sant Pau, Santa Maria i Sant Josep - pertanyen al Bisbat de Terrassa (Ègara), i han estat amatents en tot moment a les recomanacions de les administracions civils, a més de les de la Conferència Episcopal Espanyola i altres instàncies eclesials. Així, en un comunicat emès el 12 de març, el Bisbat de Terrassa "recomana el compliment estricte en allò que afecta a cada moment a l'Església diocesana en la seva actuació a través de les parròquies, moviments, associacions i institucions eclesials".

El 7 de març, el Bisbat ja va recomanar que no hi hagués aigua beneïda a les piques, que després de la distribució de la comunió s'apliquessin mesures higièniques i que el signe de la pau durant l'eucaristia, o les veneracions a imatges sagrades es restringissin, seguint els consells de les autoritats sanitàries.

A aquestes primeres mesures s'hi va sumar la recomanació de "suspendre totes aquelles reunions i activitats que comportin el trobament de persones", en referència a la catequesi d'infants i adolescents, l'esplai, el cau i els centres de lleure, els grups de joves i adults de tot tipus i les activitats de formació o reflexió que hi haguessin programades.

Finalment, i en relació a l'aforament de les celebracions, la recomanació és que les misses se celebrin a la nau central, i no en capelles laterals; i assegurar que l'aforament no passarà un terç del total de l'església, amb la qual cosa recomanen ampliar els horaris de les celebracions eucarístiques per tal d'evitar aglomeracions.

El Bisbat creu que "ens cal col·laborar a mantenir la calma, la serenor i la pau social des de la nostra actuació", i que l'emergència social que estem vivint "ens ha d'ajudar a intensificar la nostra pregària per les persones afectades, pel personal sanitari i per tota la societat", i per això mantindran els temples oberts i oferiran ajut a totes les persones necessitades, "especialment a les que són més vulnerables, les persones grans".

Tot i això, el Bisbat estarà atent a les noves concrecions de les administracions públiques, i oferir, així, noves informacions i recomanacions al respecte.