L’Ajuntament de Sant Cugat tanca la majoria d’equipaments municipals i suspèn totes les activitats que tenia organitzades

El consistori manté únicament els serveis bàsics municipals: serveis socials i de salut

L’Ajuntament tanca la majoria d’equipaments municipals i suspèn totes les activitats que tenia organitzades
L’Ajuntament tanca la majoria d’equipaments municipals i suspèn totes les activitats que tenia organitzades | Ajuntament de Sant Cugat
Sergi Baixas
12 de març del 2020
Actualitzat a les 16:43h
L’Ajuntament tanca la majoria d’equipaments municipals i suspèn totes les activitats que tenia organitzades per evitar, de forma preventiva, la propagació del coronavirus. El consistori manté únicament els serveis bàsics municipals: serveis socials i de salut. Els mercats municipals de la ciutat, tot i ser equipaments municipals, restaran oberts per garantir l'abastiment d'alimentació a la població.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, aprovarà un decret municipal amb noves mesures preventives per evitar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2. Aquestes mesures s’han fixat aquest matí en el marc d’una reunió del Centre de Coordinació Municipal (CECOPAL) i tenint en compte que a Sant Cugat està activada l’alerta del Pla de Protecció Civil Municipal. Entraran en vigor avui a les 15 hores i tenen una durada de 15 dies prorrogables.

Concretament, l’Ajuntament ha decretat el tancament de la majoria d’equipaments municipals. Això inclou equipaments esportius (zones esportives municipals...), culturals (biblioteques, Casals de Cultura...) o també els tres Casals de Gent Gran municipals (els de Mira-sol, la Floresta i les Planes). Tots els centres educatius quedaran tancats per ordre del govern de la Generalitat a partir de demà divendres 13 de març. En canvi, el Taller Triangle i l’Escola de Música i Conservatori es tancaran avui mateix.

A més a més, l’Ajuntament ha decidit suspendre totes les activitats que tenia organitzades tant en espais tancats com a l’aire lliure. Això inclou totes les activitats extraescolars municipals (com per exemple les organitzades a través de l’OMET) i totes les activitats agendades com per exemple la jornada del Dia de la Dona d’aquest dissabte, les activitats de la Quinzena de Dansa o les pel·lícules organitzades per l’Ajuntament en el marc del Cicle Cinema d’Autor.

Indicacions a la ciutadania

Pel que fa a la resta d’activitats previstes al municipi, l’Ajuntament recorda que en aquests moments la Generalitat ha establert un conjunt d’indicacions a tota la ciutadania. En aquest sentit, per tant, a Sant Cugat com a la resta de Catalunya se suspenen actes de més de 1.000 persones i es limita a un terç l'aforament dels actes de menys de 1.000 persones per garantir una distància de seguretat. Això inclou tota mena d'espectacles públics, recreatius i d'oci, siguin organitzats per entitats públiques o privades.

Aquestes indicacions se seguiran estrictament en el cas dels Cinemes Sant Cugat i de l’Eurofitness de la rambla del Celler (que són equipaments públics però concessionats), que es mantindran oberts però només permetran l’accés a 1/3 de l’aforament (en el cas dels Cinemes Sant Cugat, només s’oferiran pel·lícules comercials i no els cicles de cinema organitzats per l’Ajuntament).

L’Ajuntament anuncia que hi haurà supervisió per part dels cossos de seguretat per tal que aquestes indicacions es compleixin arreu del municipi. A més, l’Ajuntament també ha acordat denunciar davant els Mossos d’Esquadra els missatges amb notícies falses que es difonguin a través de les xarxes socials. 

Finalment, també s’ha pres la decisió de limitar la presència de públic a les cerimònies de casament que faci l’Ajuntament i a les cerimònies de funerals al tanatori municipal per tal que com a màxim s’ocupi 1/3 de l’aforament dels espais.

"El coronavirus ens obligarà a canviar els hàbits durant un temps"

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha volgut tornar a transmetre un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i d’absoluta confiança en el sistema de salut. També ha recordat que l’Ajuntament seguirà totes les instruccions de la Generalitat i que s’anirà adaptant l’actuació als protocols que hi hagin en cada moment. “Els efectes del corornavirus SARS-CoV-2”, ha detallat l’alcaldessa, “ens obligaran a canviar els hàbits durant un temps i entre tots i totes farem possible que sigui el menor possible”. 

Els serveis socials bàsics, en marxa

En el marc del CECOPAL també s’ha detallat el seguiment que des de serveis socials municipals, Creu Roja i Protecció Civil estan fent de la situació. En aquests sentit, s’està fent seguiment concret a adults i infants inclosos com a col·lectiu de persones vulnerables.

Pla de Contingència a l’Ajuntament

Cal recordar que l’Ajuntament també ha aprovat un Pla de Contingència amb mesures per prevenir el contagi de coronavirus entre els seus treballadors i treballadores. L’objectiu és evitar al màxim possible afectacions als serveis públics municipals. 

Entre d’altres actuacions s’incrementaran les mesures d’higiene entre els treballadors, especialment els que atenen directament la ciutadania com per exemple el personal de l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), polítiques socials, consergeria o Policia Local.

D’altra banda, s’ha decidit suspendre la participació de personal municipal en congressos o sessions formatives i s’evitarà celebrar reunions a l’Ajuntament que puguin considerar-se prescindibles o ajornables.