«Cal fer aterrar als infants en la sexualitat que els hi pertoca»

"La sexualitat inclou moltes més coses que el sexe i el coit", ha afirmat la sociòloga respecte al "dret" d'ensenyar als infants en l'eduació afectiva-sexual.

La xerrada ha estat conduïda per la sociòloga santcugatenca Júlia Sánchez
La xerrada ha estat conduïda per la sociòloga santcugatenca Júlia Sánchez | Sergi Baixas
10 de març del 2020
Actualitzat a les 23:13h
Més d'una setantena de persones s'han aplegat aquesta tarda a la Casa de Cultura de Sant Cugat per escoltar la xerrada "Acompanyem la sexualitat i els afectes durant l'educació primària dels sis als dotze anys". Una activitat que té com a objectiu ajudar a orientar les famílies en l'acompanyament quotidià de la vivència de la sexualitat i els afectes dels nens i nenes.

La xerrada, organitzada per la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Escoles Públiques de Sant Cugat (Escoles Coeducatives), ha anat de la mà de la fundadora del projecte La Ciranda i sociòloga santcugatenca Júlia Sánchez.

Sánchez, ha presentat els continguts del projecte d'"intervenció pedagògica" sota el nom "Celebrem la sexualitat" que desenvolupa en diversos centres educatius de Sant Cugat a base de tallers amb infants. Una tasca dividida en cinc tallers que duu a terme des d'un "component emotiu i vivencial" que els faci connectar amb la vida real. "La sexualitat inclou moltes més coses que el sexe i el coit", ha afirmat la sociòloga respecte al "dret" d'ensenyar als nens i nenes en l'educació afectiva-sexual. "Cal fer aterrar als infants en la sexualitat que els hi pertoca", ha sentenciat.

A la xerrada, s'ha reflexionat sobre la forma en que els adults poden tractar i acompanyar als més petits sobre el coneixement del propi cos i els respectius canvis puberals, així com les primeres exploracions genitals. La idea és començar a parlar de la sexualitat d'uns cossos sexuats per naturalesa que "van més enllà de l'eròtica". Sánchez indica que cal "ubicar i resoldre" els dubtes dels més petits sobre la transformació del cos durant la pubertat i l'adolescència.

Durant la sessió també s'ha parlat sobre el descobriment del plaer i els seus límits a través dels cinc sentits -vista, oïda, tacte, gust i olor- en les diferents etapes de la infància. Un procés educatiu i de "bon tracte" que ha aixecat diverses preguntes per part dels assistents i que, segons Sánchez, també ajudarà a prevenir "futurs abusos". També s'ha posat el focus sobre la "brutalitat de la sexualitat" i l'"impacte" que genera la pornografia; mentre que alhora recomana anar amb compte amb unes imatges que "cosifiquen i hipersexualitzen" els cossos.

"Els penis necessiten dignitat"

Sánchez, també ha compartit diverses reflexions al llarg de la xerrada amb el públic sobre diferents concepcions socialment acceptades respecte a la sexualitat dels gèneres i el "poc respecte" destinat als genitals. En aquest sentit, ha sentenciat que "els penis necessiten dignitat", quan criticava la "poca cura" que els homes tenen amb el seu òrgan reproductiu referint-se al perquè no és comú eixugar-se el penis després de miccionar i es considera que amb un "parell de sacsejades n'hi ha prou". Per altra banda, també ha criticat "la poca consciència social del cos femení" i la gestió del sagnat per part de la societat.

Escoles Coeducatives

La Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Escoles Públiques de Sant Cugat (o Escoles Coeducatives) integra les 12 escoles públiques. Treballa de manera transversal per la coeducació, és a dir, una educació lliure de discriminació per qüestions de gènere, que aposta per la igualtat d’oportunitats pels infants, lliure de sexisme, i pel respecte a la diversitat sexual i d’expressió de gènere.