L'AFA Joan Maragall proposa a l'Ajuntament un conjunt de millores per un entorn que «deixa molt a desitjar»

L'objectiu de la comissió "Millorem l'escola" és millorar la seguretat del vianant i potenciar el camí escolar sense perills

Plànol de proposta per millorar l'entorn de l'escola Joan Maragall
Plànol de proposta per millorar l'entorn de l'escola Joan Maragall | AFA Joan Maragall
11 de març del 2020
Actualitzat a les 17:54h
L'AFA de l'escola Joan Maragall ha presentat un document a l'ajuntament de Sant Cugat en el qual s'analitza i s'elabora un diagnòstic de la situació actual "precària" de l'entorn del centre educatiu, tant l'immediat com el que afecta el camí escolar. A partir d'aquest estudi, l'AFA formula una sèrie de propostes i intervencions per millorar l'àrea a base d'esquemes i dibuixos explicatius, alguns inclús, "a nivell més tècnic".

En declaracions a NacióSantCugat, Ramon Costa, membre de la comissió "Manteniment i Entorn" del Joan Maragall, explica que un conjunt de pares i mares arquitectes de l'AFA de l'escola van decidir elaborar un anàlisi "tècnic i senzill" per senyalar els punts crítics i mancances del voltant de l'edifici que, a nivell de viabilitat, "deixa molt a desitjar".

La comissió "Millorem l'escola" explica que la seva "prioritat" és millorar la seguretat del vianant i potenciar el camí escolar sense perills. Expliquen que l'escola Joan Maragall és de les més cèntriques de Sant Cugat i que, "com a cosa positiva" això provoca que moltes famílies s'hi desplacin a peu. Per aquest motiu, diuen, "se les ha de cuidar" i promoure que el camí escolar sigui "segur i pacificat".
 

Plànol dels problemes identificats per l'AFA a l'entorn de l'escola Joan Maragall Foto: AFA Joan Margall


Així doncs, respecte a l'entorn immediat de l'escola Joan Maragall (carrer Escoles, passeig de Sant Magí, passeig de la Creu i carrer Montseny), la comissió considera que en diferents punts d'accés a l'escola, els elements més perillosos són la velocitat dels cotxes, la poca visibilitat i les voreres estretes que "fan embut" entre la gent que arriba i marxa de l'escola.

Algunes de les propostes que plantegen són arranjar passos elevats per obligar reduir la velocitat als vehicles; eixamplar les voreres traient zones d'aparcament del voltant del centre educatiu; millora del paviment del camí escolar a base de pintura; nova proposta de funcionament dels semàfors actuals que entren pel passeig de Sant Magí. 

Amb tot, des de la comissió també presenten un model alternatiu de circulació per tenir tots els carrers tangents a l'escola pacificats. Així doncs, proposen que el Passeig de Sant Magí sigui només per a vehicles autoritzats -ambulància, autobús, autocar, etc.- i que el carrer Montseny sigui d'ús exclusiu per a veïns. Recalquen que és només un esquema però consideren important, elaborar un estudi tècnic "amb profunditat".

L'Ajuntament, "receptiu"

Malgrat tot, des de l'AFA reconeixen la "feina amb positiu" feta des del consistori en experiències anteriors que han ajudat a millorar la pacificació del trànsit de la zona; però que alhora volen continuar "lluitant" per les coses que veuen que estan "clarament malament" i que al final, van en "detriment de la seguretat" dels infants i veïns.

El document, que va ser entregat a l'administració local fa un parell de setmanes ja "s'està estudiant" i des de l'AFA ens confirmen que tenen tancada una reunió amb l'Ajuntament pels propers dies per analitzar i discutir les propostes presentades. Des de la comissió afirmen que tenen "bones perspectives" de la reunió amb un Ajuntament que, segons diuen, es mostra "receptiu".
 

Plànol de proposta per millorar l'entorn de l'escola Joan Maragall Foto: AFA Joan Margall