El «fet atípic» de Sant Cugat, menys delictes i més detencions

El balanç mostra en dades generals que les infraccions penals s'han reduït per segon any consecutiu en gairebé un 3% respecte a l'any anterior

Els delictes contra el patrimoni, principal problema de Sant Cugat
Els delictes contra el patrimoni, principal problema de Sant Cugat | Ajuntament de Sant Cugat
04 de març del 2020
Actualitzat a les 14:27h
"Sant Cugat és segura". L'alcaldessa Mireia Ingla juntament amb el cap de la comissaria de Mossos d'Esquadra del municipi, el sotsinspector Manel Rodríguez, han presentat les dades del balanç delinqüencial de l'any 2019. "Unes dades positives que són una molt bona notícia per Sant Cugat" , ha destacat Ingla. A l'acte també ha participat el regidor de Seguretat Francesc Carol.

En dades generals, el balanç mostra que les infraccions penals s'han reduït per segon any consecutiu en gairebé un 3% respecte a l'any anterior passant d'un total de 4.959 fets el 2018 a 4.814 fets l'any 2019. Alhora, aquesta reducció de delictes ha anat acompanyada d'un augment en el nombre de detencions de gairebé un 20%, passant de 185 detencions realitzades el 2018 a 221 durant el 2019.

Un "fet atípic" senyala el sotsinspector Rodríguez, ja que, tot i haver-hi una reducció de delictes s'han incrementat les detencions, mostrant així un augment de l'"eficàcia" dels cossos policials "fruit de la coordinació i col·laboració extraordinària entre Mossos d'Esquadra i Policia Local" i de la "visió" de disposar un equip de paisà que ha permès que la reducció sigui "tan important".

A més, destaca que a Sant Cugat s'hi ha abocat un conjunt de recursos "inusual" d'altres comissaries de municipis del voltant -increment de nombre d'efectius policials, presència de l'ARRO i d'un helicòpter- per poder fer efectiu el dispositiu de protecció dels domicilis dels diferents barris de Sant Cugat. Uns habitatges que "per diferents factors", senyala Rodríguez, fan que siguin "molt atractius" per bandes especialitzades en robatoris. 

Pel que fa a la ràtio de criminalitat de Sant Cugat -delictes per cada 1.000 habitants- també ha baixat un 3%, resultant en un 52,8%, molt lluny de la mitjana del conjunt de Catalunya que arriba al 77,2%. 

Els delictes contra el patrimoni, principal problema 

Els fets patrimonials són els principals delictes que es produeixin a Sant Cugat i representen un 86% del total de delictes coneguts. Tot i així, la baixada d'un 5,5% es manté per segon any consecutiu passant de 4373 fets l'any 2018 a 4134 l'any 2019. 

En aquest sentit, els robatoris amb força a domicilis ha patit una "important" reducció del 32% respecte a l'any 2018 passant de 664 casos a 454 de forma "transversal" en tots els barris; després d'haver-se produït una pujada proporcional i progressiva dels darrers dotze anys. A el nucli de Sant Cugat s'ha passat de 306 casos a 222; a Valldoreix de 152 a 93; a Mira-sol de 127 a 93; a la Floresta de 73 a 46; i a les Planes de 6 a 1 únic cas.

El sotsinspector Rodríguez ha destacat que Sant Cugat és la comissaria que més ha reduït els robatoris amb força de tot Catalunya. Destaca que durant l'any 2019 cap robatori es va produir amb violència o intimidació de persones -no obstant, ha assenyalat que durant els dos primers mesos de 2020, ja s'ha produït un cas d'aquesta tipologia-. 

Per altra banda, recalquen que el nombre de detencions han augmentat un 37% i de les 52 persones detingudes per aquests fets, 19 han ingressat a presó. No obstant, durant el transcurs del 2019 haurien augmentat els furts i els robatoris amb força a interiors de vehicles. Tanmateix agraeixen el paper de la col·laboració ciutadana destacant les més de mil trucades fet que, diuen, han afavorit per efectuar detencions i les identificacions amb valor policial.

Delictes contra les persones, "minoritaris i molt puntuals"

A Sant Cugat, els delictes contra les persones suposen el 8% dels delictes coneguts i enguany s'han reduït un 4,75% - de 379 l'any 2018 a 361 l'any 2019-. Malgrat tot, les dades mostren que els delictes contra la llibertat sexual han augmentat un 28% havent-se comés durant l'any 2019 un total d'11 agressions sexuals i 12 casos d'abusos sexuals. Pel que fa a delictes relacionats amb la Violència de Gènere i Domèstica també han augmentat un 3,7% passant a 72 i 40 casos respectivament.