1 de 10
mitjans

Periodistes de tribunals i emergències, el «Via Lliure» i «La Marató», triomfadors dels Premis Ràdio Associació

La 20a edició dels guardons també reconeix Manolo Oliveros, "El Balcó", "La Casa Ofala" de Ràdio Begues i "Un dia Més" d'UA1 Lleida Ràdio

Els periodistes de tribunals també han estat premiats en aquesta 20a edició | ND
per NacióDigital, 3 de març de 2020 a les 20:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els 20ns Premis Ràdio Associació guardonaran aquesta edició com a millor professional els periodistes de tribunals Anna Punsí, de SER-Catalunya; Maria Núria Revetlle, de Catalunya Ràdio; i Benet Íñigo de RAC1. El periodista Esteve Giralt, corresponsal de RAC1 a Tarragona, rebrà el premi a l'excel·lència pel seu seguiment de les emergències a la zona.

El Guardó 1924 se l'emporta La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio; el premi al millor programa de ràdio, Via Lliure de RAC1; el millor programa de ràdio local Un dia Més d'UA1 Lleida Ràdio; i el premi a la inclusió, La Casa Ofala de Ràdio Begues. Manolo Oliveros rebrà una menció d'honor, així com El Balcó de SER-Catalunya. La gala de lliurament dels premis serà el 25 de març al CCCB.

 
El jurat ha decidit atorgar ex-aequo el premi al millor professional als periodistes Anna Punsí de SER-Catalunya, Maria Núria Revetlle de Catalunya Ràdio, i Benet Iñigo de RAC1, per "haver fet un sobreesforç de síntesi i de comprensió cap els oients en l'àmbit de la informació de tribunals, especialment en un any en què la sentència del procés ha marcat bona part de l'actualitat durant molts mesos".
  Segons el jurat, ells tres representen els informadors de tribunals que han hagut de formar-se, consultar, contrastar i explicar temàtiques complicades per a gran part dels oients. "Volem destacar l'evidència de la validesa de la informació responsable, rigorosa, treballada i puntual, uns valors de la ràdio que contrasten absolutament amb les fake news, ha dit el president de Ràdio Associació de Catalunya, Jordi Margarit, en l'acte d'anunci dels guanyadors aquest dimarts.


En l'apartat a l'excel·lència, el reconeixement ha estat per al periodista Esteve Giralt, corresponsal de RAC1 a Tarragona i a les Terres de l'Ebre per "dignificar com es mereix la figura del corresponsal i haver fet una mostra excepcional de professionalitat" durant els episodis del temporal 'Glòria' i l'accident de la petroquímica de Tarragona.

En la categoria de millor programa de ràdio, el premi és per al Via Lliure de RAC1, conduït per Xavi Bundó, un magazine de cap de setmana que "s'ha consolidat i és líder d’audiència amb la proposta d'un gran contenidor de set hores que ha sabut presentar noves fórmules, perspectives i to per a informar de l'actualitat".


En la categoria d'innovació, s'atorga el premi a Podcast per Whatsapp, una proposta dels portals laselva360.cat / maresme360.cat, que opta per fer arribar els principals titulars de l'actualitat comarcal i del temps als usuaris a través d'arxius d'àudio que es distribueixen per Whatsapp.

En l'apartat del Premi Ràdio Associació a la inclusió, el premi ha estat per La Casa Ofala, de Ràdio Begues, un podcast que "dona veu a un col·lectiu especialment desconegut, com són els refugiats, en aquest cas els que es troben al centre d'acollida de la població".

El jurat ha atorgat mencions de qualitat a Notes de Llibertat, d'UJI Ràdio, Emissora de la Universitat Jaume I de Castelló, a Adolescents.cat, de Catalunya Ràdio, al programa El Gripau Blau, de Ràdio Estel, a Íntimes de Ràdio L'Om Picassent i la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes i El Club dels Bolats, de Ràdio Sant Cugat-Cugat Mèdia.

Millor programa local

El premi al millor programa de ràdio local ha estat per a Un dia més, d'UA1 Lleida Ràdio, un magazine que combina la informació local i general "des d'una perspectiva plural i atractiva" per als oients locals. Les mencions de qualitat en aquest apartat han estat per Al dia Terres de l’Ebre, de Ràdio Tortosa, Amposta Ràdio, Ràdio Delta, La Cala Ràdio, La Plana Ràdio i Ràdio Joventut; i per 'Temporal Glòria. La cobertura de les Ràdios Locals de l'Alt Maresme', de les emissores municipals de Tordera, Palafolls, Malgrat, Pineda de Mar i Calella.

Mencions d'honor

El jurat ha atorgat les mencions d'honor al programa Dies de ràdio de Catalunya Ràdio, per tal de "reivindicar els espais que es fan durant l'estiu"; el programa Hawai 05, dirigit i presentat per Jordi Beltran a RAC1; els 25 anys del programa El Balcó, de SER-Catalunya, ara conduït per Carla Turró i "autèntic referent després de 20 anys", ha assegurat Margarit; i per últim el periodista esportiu Manolo Oliveros per la seva trajectòria a COPE-Catalunya amb les narracions dels partits del Barça.

El jurat està presidit per Carles Solà i l'integren Joan Manuel Tresserras, Imma Tubella, Assumpció Maresma i Jordi Margarit. Aquest any, la 20a edició dels premis coincideix amb els 90 anys de la posada en funcionament de Ràdio Associació, l'emissora que als anys 30 va posar en funcionament l'Associació Nacional de Radiodifusió (ANR).

"Aquesta edició vol evidenciar la professionalitat dels mitjans solvents, els mitjans contrastats, els que no ens enganyen mai", ha assegurat el president, Jordi Margarit. La gala de lliurament dels guardons canvia aquest any d'ubicació i se celebrarà a la Sala Teatre del CCCB el 25 de març amb els Òscars (Andreu i Dalmau) com a presentadors.
Participació