El Marroc impedeix l'entrada al Sàhara a una regidora santcugatenca i una delegació de diputats del Parlament de Catalunya

La presidenta de la Coordinadora Catalana d' Ajuntments Solidaris amb el Sàhara (CCASPS) i regidora de Ciutadania de l'Ajuntament de Sant Cugat Gemma Aristoy juntament amb la resta de la comitiva no han pogut baixar de l'avió

La delegació catalana que ha intentat viatjar al Sàhara.
La delegació catalana que ha intentat viatjar al Sàhara. | Ajuntament de Sant Cugat
NacióDigital
28 de febrer del 2020
Actualitzat el 02 de març a les 0:09h
El Marroc ha impedit que arribés aquest divendres al Sàhara una delegació catalana conformada per vuit diputats i membres institucionals i civils que integren l'intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara del Parlament. La presidenta de la Coordinadora Catalana d'Ajuntments Solidaris amb el Sàhara (CCASPS) i regidora de Ciutadania de l'Ajuntament de Sant Cugat Gemma Aristoy, juntament amb els diputats Ferran Civit (ERC), Susanna Segovia (comuns) i Vidal Aragonés (CUP) i membres del Fons Català de Cooperació, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i de l'entitat Sàhara Dempeus, formaven part de la comitiva que no ha pogut baixar de l'avió per impediment de les autoritats marroquines.

L'objectiu de la delegació era fer reunions i trobades amb col·lectius sahrauís que denuncien la vulneració constant dels Drets Humans. Un cop han arribat a l'aeroport de l'Al-Aaiun, però, han estat retinguts i se'ls ha vetat la sortida de l'avió, procedent de Las Palmas (Illes Canàries). Un representant del govern marroquí els ha comunicat que no podien baixar i els ha reclamat que tornessin a l'aeroport d'origen.

Aristoy en declaracions a NacióSantCugat relata la situació "preocupant" que han viscut els membres de la comitiva -amb presa de passaports inclosa que posteriorment els han retornat-; que no han rebut cap mena d'explicació per la qual no els han deixat entrar al país i els han forçat a tornar a casa. La santcugatenca comenta que l'objectiu del viatge era "veure in situ" què està passant sobre el terreny després de rebre un repunt de denúncies sobre la vulneració de drets cap al poble Sahrauí. Aristoy diu que aquesta situació els fa aixecar "sospites" que les acusacions siguin certes. En els propers dies compareixeran al Parlament de Catalunya i demanaran responsabilitats i explicacions tant a l'estat espanyol com al Regne del Marroc.

No és el primer cop que les autoritats d'aquest estat impedeixen l'entrada de delegacions institucionals, ja que just a principis del desembre passat també van evitar que quatre diputats bascos accedissin al Sàhara. Es dona el cas que el Marroc és un receptor de recursos de les institucions catalanes i, de fet, és un dels tres països prioritaris per la cooperació del país que compten amb una delegació permanent de l'ACCD.
 

La delegació catalana que ha intentat viatjar al Sàhara. Foto: @davidminoves


Segons ha denunciat la CUP en un comunicat, les autoritats marroquines "mai donen l'ordre d’expulsió per escrit" i al·leguen que delegacions com la catalana o abans la basca pretenen "perjudicar els interessos del Marroc".