Romeva treballarà en una entitat privada avaluant els acords que van posar fi a la guerra de Bòsnia

També orientarà l'entitat per recuperar la memòria de la relació entre Catalunya i el país balcànic

Raül Romeva, a la comissió del 155
Raül Romeva, a la comissió del 155 | Adrià Costa
NacióDigital
28 de febrer del 2020
L'exconseller santcugatenc Raül Romeva treballarà per una associació privada avaluant els avenços dels Acords de Pau de Dayton, que van posar fi a la guerra de Bòsnia, en el 25è aniversari de la seva signatura. També orientarà l'entitat en la seva tasca de recuperar la memòria de la relació amb els Balcans, especialment entre Catalunya i Bòsnia i Hercegovina, i entre Barcelona i Sarajevo, promovent reflexions, anàlisis, recerques i coneixements sobre els conflictes civils i sobre el paper de la ciutadania i l'acció comunitària en situacions de conflicte o emergència.

Romeva podrà sortir tres dies a la setmana de Lledoners en aplicació e l'article 100.2, igual que Oriol Junqueras. L'associació també té com a objectiu afavorir ponts de diàleg entre col·lectius que s'han enfrontat a les ciutats i difondre aquestes activitats entre professionals.

Altres tasques de l'entitat són les de potenciar una ciutadania activa i compromesa amb els afers internacionals que afecten singularment la població civil, difondre experiències que suposin una transferència de coneixements amb altres realitats semblants, i promoure la creació i manteniment d’una base documental que il·lustri aquestes experiències per a la seva millor difusió i explicació.

Junqueras, a la UVic

Per la seva banda, el president d'ERC treballarà al Campus Manresa de la UVic-UCC. El centre universitari ho ha fet públic aquest divendres en un comunicat on explica que el centre ha rebut la proposta del doctor en Història del Pensament Econòmic i llicenciat en Història Moderna i Contemporània per impartir docència al campus manresà.

Junqueras iniciarà la relació amb la universitat en les properes setmanes. Encara no està clar el seu paper dins el centre, però ocuparà un lloc de treball vinculat amb la formació contínua de curta durada.

L'article 100.2

Segons la nova aplicació de l'article 100.2 del règim penitenciari entre els presos polítics independentistes. Oriol Junqueras i Raül Romeva, exconseller d'Acció Exterior, i també dirigent dels republicans, podran sortir de Lledoners tres dies a la setmana durant sis hores per treballar. Junqueras compleix una condemna de 13 anys de presó per sedició, mentre que el Tribunal Suprem li va imposar a Romeva un any menys de privació de llibertat pel mateix delicte després del judici de l'1-O.

L'article 100.2 és la via que estan fent servir els presos per anar sortint dels centres penitenciaris un cop condemnats. Tots ells es troben emmarcats en el segon grau, però és la conselleria de Justícia qui pot avalar que surtin per treballar o exercir un voluntariat. És el camí que han seguit, per exemple, Dolors Bassa i Carme Forcadell -que tenen cura d'un familiar-, i també Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Joaquim Forn.

En el cas de Cuixart, treballa a la seva empresa, mentre que Sànchez es va estrenar aquesta setmana en tasques de voluntariat a Barcelona. A banda, tots dos han tingut accés ja a permisos penitenciaris, als quals la Fiscalia s'hi havia oposat. Pel que fa a Forn, Mediapro l'ha contractat al seu departament legal. Josep Rull i Jordi Turull estan ultimant els detalls per tal d'acollir-se a aquesta via.

La Junta de Tractament de Lledoners ha autoritzat Junqueras i Romeva a acollir-se al 100.2, i la decisió final està en mans del jutge de vigilància penitenciària. La Fiscalia va obrir la porta, la setmana passada, a portar al Suprem l'aplicació d'aquest article perquè el considera un "tercer grau encobert", però les defenses insisteixen que l'alt tribunal espanyol no té res a dir en aquest aspecte.