Mundó: «El llibre vol ser un testimoni per intentar convèncer que era un judici polític»

L’exconseller de Justícia ha presentat el seu llibre “El referèndum inevitable” a Sant Cugat

L'exconseller de Justícia, Carles Mundo, amb l'eurodiputada, Diana Riba, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla.
L'exconseller de Justícia, Carles Mundo, amb l'eurodiputada, Diana Riba, i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. | Anna Mira
27 de febrer del 2020
Amb un to seriós però alhora irònic, l’exconseller de Justícia, Carles Mundó, ha compartit amb els santcugatencs les línies del seu llibre El referèndum inevitable (Pòrtic) basat en el judici del procés. Un llibre que segons ell, “té la voluntat de convèncer que era un judici polític però no està fet des del ressentiment, ni la ràbia i la impotència”.

Mundó ha explicat que el títol que volia posar-li era Moral de victòria, “excessivament provocador”, ha acceptat ell mateix però sense renunciar a l’esperit “d’estar convençut del nostre projecte polític”.

Segons el mateix autor, el llibre té el repte d’explicar la vivència del judici d’un procés històric del país des del banc dels acusats per explicar “allò que no es veia per la pantalla”. Explica “sensacions que teníem” i posa l’exemple dels testimonis de la Guàrdia Civil “ells sí adoctrinats”, ha dit. “Ens vam passar setmanes escoltant inacabables mentides i distorsions de la realitat per intentar acreditar una rebel·lió sense violència i malversació sense despesa”. I veient la sentència, ha apuntat Mundó, “era difícil, però ho van aconseguir”.

Mundó considera que l’independentisme ha de fer una diagnosi. “A Catalunya hi ha un independentisme a dues velocitats”, ha dit. “La independència té un objectiu molt ambiciós i dona resposta a problemes actuals però ningú sap com s’aconsegueix, no és tan fàcil”. Mundó ha finalitzat asseverant que la governança independentista en els municipis és molt important i hem “d’intentar seguir explicant per què volem la independència”.

L’acte ha comptat amb la presència de l’eurodiputada, Diana Riba, qui ha agraït a Mundó el llibre perquè “s’ha pogut escriure en llibertat”. “Per sort, avui el Carles és aquí i no li hem de donar veu com amb els altres membres del govern”, ha dit Riba. L’eurodiputada i parella del santcugatenc Raül Romeva ha explicat que es van conèixer personalment amb el Mundó, “una fatídica nit quan ens van portar de Sant Cugat a l’Audiència Nacional”.

Ella recorda aquell viatge com un trajecte “amb molts silencis, dramatisme però també moltes rialles”. L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha coincidit i ha descrit Mundó de tenir “un punt d’optimisme que es valora moltíssim” d’una persona que “va viure de primera mà, moments molt importants del país”, ha conclòs Ingla.