Es posa en marxa un servei d’atenció a les víctimes de violència masclista per a tot el Vallès

El conseller Chakir el Homrani espera una atenció quan estigui "en rodatge" d'unes 700 o 800 dones anualment

L'entrada a l'oficina del SIE, a Sabadell
L'entrada a l'oficina del SIE, a Sabadell | Albert Hernàndez
26 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:18h
Les dones i els fills d’aquestes, víctimes de la violència masclista del Vallès Occidental compten amb un servei transversal per a la seva atenció, el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE). Es troba al carrer de les Valls, 26, de Sabadell i és el centre de referència a la comarca i el tercer que s’inaugura enguany, dels quatre previstos per aquest 2020.
 
“El Vallès necessitava un SIE de referència a la comarca”, ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i ha recalcat la importància d’una iniciativa que “fa acompanyament en la recuperació i reparació” de les dones i fills que han patit aquesta “xacra”.  
 
No ha detallat un nombre d’atenció que absorbirà, però ha apuntat que des de la seva obertura, el passat 3 de febrer, “s’han atès ja deu dones” i condiciona a la “capacitat” com més “es doni a conèixer” el SIE. A més, ha recordat que en els vuits actuals en tot l'àmbit català, el 2019 van atendre 4.933 dones, “estem parlant que quan ja hi hagi un rodatge s’atenguin entre 700 o 800 dones al llarg d’un any i també, vull remarcar, als seus fills”.  
 
El Homrani ha posat l'accent en la feina “indispensable” de totes les administracions i agents en aquesta problemàtica i ha justificat l’elecció de Sabadell, més concretament de L’Associació El Safareig, l'encarregada de gestionar el SIE, perquè ja ho fa a Lleida i va guanyar el concurs.

L’espai compta amb persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret. En aquest sentit, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha explicat que “amb recursos, s’especialitza molt millor”, ja que, com ha precisat, a la ciutat ja hi havia un servei d’aquesta especialitat i ara amb el SIEC “la primera acollida la farà l’Ajuntament” i un cop feta l’avaluació és farà “la derivació”.
 

El conseller Chakir el Homrani visitant les instal·lacions Foto: Albert Hernàndez


Vuit centres més el 2020
 
El Departament destinarà 3,2 milions d’euros per obrir vuit SIE a tot el territori, amb la voluntat d’acabar amb un total de 15 -actualment n’hi ha al Baix Llobregat, el Barcelonès, el Baix Ebre, el Maresme, el Tarragonès, l’Anoia, l’Alt Urgell, el Bages, el Garraf i el Vallès Oriental-. Així doncs, el propòsit és que s’acabi “doblant” l’atenció “multidisciplinar, gratuïta i de qualitat”, ja que, com ha reiterat el Homrani, el 2019 van passar-hi gairebé 5.000 dones i 1.144 infants.
 
Una altra de les línies de recursos en aquest àmbit de la violència masclista són 1,5 milions d’euros per obrir 15 nous pisos pont, dins els quals n’hi haurà un d’especialitzat en dones trans i un altre per aquelles que estan en situació de consum de drogues. En total, hi haurà 28 habitatges per a un mínim de 112 usuàries.