Front comú de les CUP per aturar les concessions d'aigua als camps de golf del Vallès

Marco Simarro, de Sant Cugat, explica que el golf pot extreure fins a 540.000 metres cúbics anuals

Marco Simarro, portaveu de la CUP a Sant Cugat
Marco Simarro, portaveu de la CUP a Sant Cugat | Cedida/CUP Sant Cugat
Nació
11 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 17:21h
La CUP de Sant Cugat i de Terrassa i la Crida per Sabadell han tornat a revifar la demanda d'assumir una gestió directa de l'aigua i han denunciat alguns exemples de malbaratament que demanen aturar, en plena emergència per sequera i en el context de crisi climàtica. 

Ho han fet a les portes del camp de golf de Torrebonica, davant d'una imatge de gespa verda que contrasta amb la de les ciutats, cada cop més grises, des d'on han lamentat que els municipis abandonin la lluita per la gestió directa de l'aigua - en el cas de Sant Cugat, especialment, amb l'abandonament de l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública - mentre s'aposta per utilitzar aigua regenerada per a usos recreatius i no especials.

"El golf de Sant Cugat rega en part amb aigua de boca i es vol beneficiar de la infraestructura per portar aigua regenerada de Sabadell", ha explicat el portaveu de la CUP a Sant Cugat, Marco Simarro. Simarro ha tornat a recordar que el camp de golf compta amb sis aprofitaments, cinc pous i una mina, que li permeten extreure fins a 540.000 metres cúbics anuals, unes concessions de l'ACA que ja han demanat "revisar i revocar" perquè l'aigua es faci servir per a usos municipals segons necessitats socials.

Asun Solé, militant de l'assemblea de la CUP a Terrassa, ha recordat que els terrenys del golf són agrícoles, i "en moments que se'ns fa més necessari que mai un ús ramader i agrari reivindiquem la necessitat que retornin al seu ús natural" i així "deixi de mercantilitzar-se l'ús de l'aigua". 

La CUP de Terrassa ja va denunciar, l'any passat, que les instal·lacions del camp de golf de Torrebonica tenien una despesa setmanal de 615.000 litres, segons els estudis fets per Ecologistes en Acció.


Finalment, la portaveu de la Crida per Sabadell Anna Lara ha exigit l'aplicació del control públic i la planificació de l'aigua, també la regenerada, per l'ús de recursos "necessaris per a la vida": "Que l'aigua regenerada de Sabadell, en comptes de ser utilitzada per cobrir les necessitats de les persones de municipis propers, s'utilitzi per regar els camps de golf i jardins de Sant Cugat, ens sembla un despropòsit", ha declarat Lara. 

Per a les tres formacions, apostar per la gestió directa de l'aigua "no és un caprici, és una necessitat vital", i han fet una crida a l'autoorganització popular per canviar "aquesta lògica capitalista que no pensa en les veïnes".