La solució pel Centre d'Art Maristany no convenç

El govern anuncia que aviat obrirà un concurs d'idees per al futur Centre d'Art Contemporani de Sant Cugat

El Centre d'Art Maristany
El Centre d'Art Maristany | CCCC
Nació
08 de març del 2024
Actualitzat a les 8:58h
L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, i la regidora de Cultura, Núria Escamilla, s'han reunit aquest matí amb representants de SOS Maristany, tal com va demanar el col·lectiu en l'audiència pública del ple del mes de febrer, després d'organitzar una marxa des de les portes del centre fins a l'Ajuntament. A la trobada hi han assistit membres de l'Associació de Crítics de Catalunya i la Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya.

L'equip de govern ha expressat la voluntat de trobar solucions a la no renovació del contracte de lloguer del Centre i ha anunciat la pròxima convocatòria d'un concurs d'idees per al futur Centre de Creació d'Art Contemporani de Sant Cugat, que s'ubicarà al carrer Andana, en un terreny municipal d'uns 2.000 metres quadrats. Per altra banda, s'ha avançat que al ple del mes d'abril es portarà l'aprovació inicial del projecte de la nova Biblioteca Central, que farà que l'actual biblioteca Gabriel Ferrater esdevingui una sala d'exposicions municipal.

Aquesta solució, però, no ha convençut els responsables del Centre d'Art, sinó més aviat el contrari: segons informa Cugat.cat, aquesta resposta els ha portat a qüestionar que el motiu del tancament sigui econòmic, i tot i que valoren que el futur Centre de Creació d'Art Contemporani pugui encabir l'activitat del Maristany, no serà fins d'aquí a tres anys. Per altra banda, urgeixen el govern a trobar una solució per a la reubicació de l'activitat.

La CUP, per la seva banda, ha explicat en un comunicat que la proposta de l'alcalde és "un nou exercici d'improvisació per part del govern", i ha recordat que els terrenys del carrer Andana on es preveu construir el nou equipament estan destinats a la construcció d'habitatge públic, i es demana com encaixaran aquests dos projectes. També han lamentat la "poca escolta" per part del govern.

El govern va explicar en seu plenària que el Centre d'Art Maristany deixarà el local del carrer Àngel Guimerà per motius pressupostaris, i es reubicarà temporalment a altres espais municipals. El cost total per al consistori arribava als 102.000 anuals, 65.800 de lloguer i més de 36.000 per als subministraments, la neteja i el manteniment, el 2022. La part dels cursos i tallers artístics es traslladarà a la Casa Aymat, i l'Ajuntament ja busca un emplaçament per a la part expositiva.

L'alcalde ha demanat "la complicitat del sector de les arts visuals i plàstiques per treballar plegats i potenciar encara més l'art contemporani a Sant Cugat", i els assistents a la reunió es trobaran novament en un termini de 10 dies per continuar parlant del projecte.