Les AFA de Sant Cugat reclamen solucions urgents per combatre la «calor extrema» a les escoles

La Coordinadora convoca una concentració per al pròxim 15 de març davant de l'Ajuntament

Una escola de Sant Cugat
Una escola de Sant Cugat | Ajuntament
Nació
06 de març del 2024
Actualitzat a les 16:01h
La Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Sant Cugat ha convocat una manifestació per al pròxim 15 de març (18h) davant de l'Ajuntament, per exigir mesures per combatre la calor extrema als centres educatius de la ciutat.

Segons expliquen en un comunicat, en els últims anys s'ha fet palesa la "greu problemàtica" als recintes escolars, on falten ombres i s'assoleixen temperatures elevades a les aules: entre els mesos de maig i octubre, asseguren que a la majoria de les escoles se sobrepassen les temperatures regulades pel Reial Decret 486/1997, que marca que ha de ser d'entre 17 i 27 ºC. "Això genera no només malestar i incomoditat, sinó que en alguns casos produeix perjudicis directes com insolacions, marejos, cops de calor, desmais, lipotímies, problemes oculars, deshidratació, cremades pel contacte amb superfícies a ple sol...", detallen.

Així, les AFA de Sant Cugat van fer arribar, l'abril de 2023, un informe amb totes les mancances. D'aquests se n'extreia que només un 19,3% de l'espai exterior de les escoles és ombrívol, i hi ha tan sols un arbre per cada 10 infants. Les Associacions van manifestar les seves preocupacions a la Síndica de Greuges de Sant Cugat, Helena López, i el ple municipal va aprovar una moció per elaborar un pla municipal de millora de les ombres en els patis de les escoles públiques, un compromís que també va adquirir la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, en una reunió amb les AFA el passat mes de setembre.

Tot i que, com expliquen les entitats, els tècnics municipals han visitat totes les escoles i s'hi han plantat alguns arbres, es necessiten pèrgoles i tendals per resoldre el problema a curt termini. "I, a poder ser, no haver-ho de pagar les famílies com hem fet fins ara, com si es tractés d'un caprici", lamenten. "On són els ajuts econòmics de la Diputació de Barcelona, de l'Estat o de la UE per a l'adaptació al canvi climàtic?", afegeixen.

Amb tot, i davant la manca de comunicació de l'Ajuntament amb les AFA per consensuar un pla d'acció, la Coordinadora ha convocat un acte de protesta per demanar al Consistori que dugui a terme les actuacions de millora de les ombres a les escoles públiques de la ciutat, defineixi el pla per instal·lar sistemes de climatització, i instal·li estructures per facilitar ombres i sistemes de ventilació per mantenir les temperatures "dintre dels límits legals". Així, demanen que es garanteixi que els centres educatius de la ciutat s'integren a la Xarxa Municipal de Refugis Climàtics.