La CUP carrega contra la decisió d'«abandonar» l'Associació de Municipis per l'Aigua Pública

El portaveu anticapitalista, Marco Simarro, s'ha mostrat "decebut" per la manca de compromís d'ERC i el PSC a l'hora de continuar defensant la municipalització del servei

Simarro i Savé, davant del camp de golf de Sant Cugat
Simarro i Savé, davant del camp de golf de Sant Cugat | Sergi Baixas
29 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 17:35h

"Municipalitzar la gestió directa i mantenir el control públic de l'aigua no és un caprici, és una necessitat imperiosa". Sota aquesta premissa, el portaveu de la CUP, Marco Simarro, ha carregat contra l'anunciada decisió del govern d'abandonar l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP) tot reclamant que es mantingui el conveni, malgrat capitular públicament en aquesta lluita el passat mes de novembre.

"Volem denunciar aquest abandonament voluntari que s'amaga amb subterfugis com que la competència rau a les mans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Mantenir-s'hi és una qüestió de voluntat política", ha declarat l'anticapitalista alertant que l'AMB, liderada pels socialistes, impulsarà noves concessions privades que duraran dècades arrabassant sobirania als municipis.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el cupaire i expert ambientòleg Robert Savé, posant èmfasi que l'actual escenari de sequera extrema no és un episodi excepcional sinó estructural. Així, alerta que la incertesa meteorològica serà una constant al llarg dels propers anys arran del canvi climàtic i que, per aquest motiu, resulta indispensable crear infraestructures i dissenyar plans que permetin mitigar l'impacte que suposa la manca de recursos hídrics.

"Hem d'estar preparats, i per això cal rebaixar el consum de l'aigua de boca de la ciutadania i gestionar-la des de les institucions", ha manifestat Savé. "Canviar el model de ciutat és molt difícil però s'ha de replantejar urgentment perquè és insostenible"; ha afegit posant en el punt de mira equipaments com el camp de golf de Sant Cugat que, gràcies a una concessió, pot extreure fins a un total de 540.000 m3 d'aigua potable anuals de pous de l'entorn -esdevenint el novè complex recreatiu que més gasta de Catalunya-.

"L'aigua és un bé essencial i, per això, cal redistribuir-la segons les necessitats col·lectives i socials", han apuntat els cupaires recriminant que la seva gestió sempre acabi en mans privades i s'acabin prioritzant usos recreatius envers usos essencials com està actualment patint el sector primari -agricultura i ramaderia-.

Finalment, Simarro també s'ha mostrat "decebut" pel paper d'ERC com a soci de govern i, per tant, subscriure de facto la decisió de marxar de l'AMAP malgrat haver-s'hi adherit conjuntament amb el PSC, a qui també ha criticat, durant el tripartit. "Estàvem convençuts que no només eren uns compromisos compartits en sentit programàtic, sinó que assentaven unes bases on treballar pel futur de la ciutat", ha sentenciat lamentant que els principis s'acabin "diluint" per interessos polítics.