Amnistia Internacional, preocupada pels discursos xenòfobs al ple de Sant Cugat

"Totes les autoritats han d’abstenir-se de realitzar discursos que estenen l’estigmatització d’individus i minories"

Imatge del ple d'aquest divendres
Imatge del ple d'aquest divendres | Aj. de Sant Cugat
Nació
27 de febrer del 2024
Actualitzat a les 10:34h
Amnistia Internacional ha remès una carta als grups polítics (Junts, ERC, PSC, PP, CUP, Vox i En Comú Podem) per manifestar-los la seva preocupació per alguns discursos relacionats amb la immigració que es van pronunciar durant l'últim ple ordinari de febrer. "Unes declaracions que poden contribuir a un clima d'hostilitat i a la vulneració de drets humans".

La missiva està directament relacionada amb la moció presentada pels juntaires -i defensada pel tinent d'alcaldia de Bon Govern Jordi Puigneró i la regidora de Multiculturalitat Carme Ardid- que proposava regular els fluxos migratoris assegurant que aquests tensen els serveis públics del país. En contraposició, el bloc de les forces d'esquerres del plenari s'erigia indignat brandant acusacions de "racisme i xenofòbia".

Llegeix a continuació el contingut de la carta d'Amnistia Internacional:

Als grups polítics/municipals de l’Ajuntament de Sant Cugat:

Benvolgudes i benvolguts,

Des del grup de Sant Cugat d’Amnistia Internacional Catalunya ens adrecem a vostès per manifestar-los la nostra preocupació per algunes declaracions fetes durant el ple del passat dilluns 19 de febrer, ja que difonen imatges negatives sobre la immigració que poden contribuir a un clima d'hostilitat cap a certs col·lectius i a la vulneració dels seus drets humans.

Segons el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció per a l'Eliminació de la Discriminació Racial, les autoritats tenen l'obligació de no estendre discursos discriminatoris contra individus o col·lectius. Per aquest motiu, ens preocupa que s'estenguin discursos basats en prejudicis que estigmatitzen aquests col·lectius, contribuint a la seva criminalització, a un clima d’hostilitat i a l'extensió del racisme i la xenofòbia en la societat.

En aquest sentit, cal recordar que en el Cinquè Informe sobre Espanya de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d’Europa (febrer del 2018) ja es va alertar de declaracions xenòfobes d’autoritats que vinculen la pobresa, l’atur i la falta de seguretat amb l’arribada de migrants i de nivells considerables de discriminació real i percebuda cap a persones migrants i altres col·lectius vulnerables. L’informe recorda que la lluita contra la discriminació és una part important de les polítiques d’integració eficaces.

Des d’Amnistia Internacional reiterem que els drets humans no són privilegis d'uns pocs i que el racisme és un atac contra la universalitat d’aquests drets, ja que suposa que a certes persones se'ls neguin només pel seu color, raça, ètnia o origen.

Per aquestes raons, considerem que totes les autoritats, incloent-hi totes les autoritats municipals, han d’abstenir-se de realitzar discursos que estenen l’estigmatització d’individus i minories i que, en l'exercici de les seves funcions públiques, han de promoure polítiques adreçades a eliminar la discriminació en tots els seus àmbits i a promoure l'entesa i la tolerància.

Agraïm el seu temps i la seva atenció, restem a la seva disposició per a qualsevol informació addicional al respecte que considerin oportuna.

Cordialment,

Grup de Sant Cugat - Amnistia Internacional