La CUP denuncia la «pèrdua de rigorositat» en la selecció dels nous directors d'àrees de l'Ajuntament

"No entenem a què respon aquesta dinàmica i ens preguntem quin interès hi ha al darrere", han qüestionat els anticapitalistes

La regidoria Sierra durant la roda de premsa
La regidoria Sierra durant la roda de premsa | Cedida
23 de febrer del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 17:43h

A la CUP li han "saltat les alarmes" davant dels nous canvis adoptats en els processos de selecció de l'estructura directiva de l'Ajuntament de Sant Cugat. Fa unes setmanes, amb el primer nomenament del nou director de l'Àrea d'Urbanisme i, aquesta, amb la convocatòria de les noves places pel futur director de l'Àrea de Cultura, Esports i Educació, i del de Tecnologia i Sistemes de la Informació. Totes tres àrees, sota carteres de Junts.

En concret, es tractaria d'uns càrrecs polítics "no obligatoris i prescindibles" que s'afegeixen un context de dèficit i retallades amb retribucions que se situarien entre els 80.000 i 90.000 euros l'any. Tot i això, la regidora Ariadna Sierra ha convocat una roda de premsa per centrar-se específicament en unes "modificacions incoherents dels processos estàndards" dels mandats anteriors que impliquen una "pèrdua de rigorositat i equitat d'accés" en l'atorgament de places de l'administració local. 

Entre aquestes modificacions, els cupaires destaquen que els terminis establerts per a la presentació de candidatures s'han acurtat d'un mínim de 20 dies a tan sols 7 dies en aquestes últimes convocatòries; i, sobretot, que en les anteriors els aspirants havien de presentar unes memòries exhaustives i passar diverses fases en un concurs amb puntuació per avaluar els mèrits i capacitats dels candidats.

Ara bé, per exemple, en els dos nous càrrecs per a ser admès com a personal candidat els dos únics requisits seran: posseir una titulació acadèmica (grau universitari) i ser "funcionari del Grup A, subgrup A1 amb competència professional i experiència en llocs de responsabilitat directiva com a Directiu Públic Professional (DPP) o bé, si és el cas, no funcionari amb competència professional i experiència en llocs de responsabilitat directiva, assimilat al DPP, en organitzacions públiques o privades durant un període mínim de 4 anys amb plantilles pròpies de l’organització superiors a 700 places". Tanmateix, a la plaça de cap d'Urbanisme de fa unes setmanes, a més de ser funcionari, sí que calia explícitament "haver exercit posicions de responsabilitat directiva durant un període mínim de 4 anys, en organitzacions públiques, amb plantilles pròpies de l'organització superiors a 700 places".

Amb tot plegat, i en comparativa a les convocatòries dels mandats anteriors -pots consultar ambdues tipologies al final de la notícia-, els cupaires observen una "flexibilitat abismal" en la confecció d'aquests mecanismes que es veuen rematats per una selecció final que passa dels tradicionals comitès d'avaluació a recaure a mans exclusives de l'alcalde. "Estem veient una manca d'ètica que cal denunciar", ha esbitzat Sierra retraient que aquestes reformes no respondrien a una pretesa voluntat de fer una crida al talent i quedar-se amb els candidats més aptes.

"Els processos selectius s'han relaxat, flexibilitzat i devaluat. No estem parlant d'una futilesa", ha brandat la cupaire. "No entenem a què respon aquesta dinàmica i ens preguntem quin interès hi ha al darrere", ha afegit la cupaire deixant entreveure la possibilitat que s'estiguin designant persones a dit. Uns càrrecs de confiança 'de facto' amagats sota un procés de selecció fet a mida que presenta certes similituds al cas de Maria Farriol com a directora del Teatre-Auditori. Tot plegat, recriminant també el "greuge comparatiu" que aquests canvis suposa amb la resta de treballadors de la Casa.

"Peu de guerra"

Així, Sierra ha recordat que aquesta notícia aterra justament en la mateixa setmana en la qual la cultura local s'ha posat "en peu de guerra" davant del tancament del Centre d'Art Maristany per la manca de recursos econòmics per fer front al lloguer de l'espai -prop de 100.000 euros anuals-. "El govern ha tancat el CAM per sustentar una nova estructura directiva", ha sentenciat l'anticapitalista.

Bases del concurs per la plaça de Director de Cultura del procés de selecció de 2020 by Sergi Baixas on Scribd

 

 

Bases del nou concurs per la Direcció de l'Àrea de Cultura 2024 by Sergi Baixas on Scribd