«Abaixeu-vos el sou i pagueu el lloguer»: la protesta pel tancament del Centre d'Art Maristany irromp al ple

La marxa ha denunciat les retallades en cultura aprovades des del govern de Sant Cugat per afrontar la situació de dèficit

Imatge de la protesta a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat
Imatge de la protesta a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat | Sergi Baixas
Nació
19 de febrer del 2024
Actualitzat a les 19:32h
Amb motiu de l'aprovació del desistiment del contracte d'arrendament del lloguer del Centre d'Art Maristany durant el ple ordinari d'aquest dilluns, s'ha organitzat una protesta per evitar el tancament de l'equipament i les retallades en cultura. Una decisió el govern ha pres amb la voluntat d'estalviar prop de 100.000 euros anuals arran de la situació de dèficit que afronta el consistori.

La marxa, amb la participació d'una seixantena de persones, s'ha iniciat a les 18 h de la tarda des de les portes del Maristany i ha desfilat pel centre de la ciutat fins a les portes de l'Ajuntament per participar a l'Audiència Pública on s'ha llegit un manifest per defensar els interessos de la cultura i de l'art a la ciutat.

Així, una activista que han parlat en nom dels "artistes de Catalunya" han recriminat la rescissió del contracte que provoca un "dany irreparable". "Tancar el Centre d'Art Maristany és un insult a la comunitat artística, usuaris i escoles visitants". "No ens creiem l'argument econòmic; són engrunes al costat del pressupost total de l'Ajuntament. Una cultura rica i poderosa es defineix com cuida els seus recursos artístics". 

En el torn de rèplica, la regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha defensat la necessitat de prendre "decisions valentes" per sanejar el dèficit del consistori i revertir el forat amb uns recursos limitats. "El projecte del Centre d'Art Maristany no finalitza, es reubica", ha sentenciat la juntaire.

"Abaixeu-vos el sou i pagueu el lloguer", han retret els manifestants des de l'interior de la sala de plens recordant l'augment de les retribucions un 20% que va aprovar l'executiu de Junts-ERC només iniciar el mandat.
 

La veu de l'oposició

Des de l'oposició, el PSC, la CUP i En Comú Podem han lamentat la "manca d'informació generalitzada" davant del tancament de l'"únic centre d'art contemporani" de la ciutat i "peça clau" del circuit artístic de Sant Cugat. Malgrat reconèixer que el contracte de lloguer era "car i abusiu", han verbalitzat la por a l'hora de perdre drets culturals respecte a un projecte artístic que també realitzava una important "funció social".

En el torn de resposta, Brugarolas ha reiterat la necessitat imperiosa d'"optimitzar recursos" i obtenir unes condicions més "avantatjoses per l'erari públic". Així, també ha recordat que no es retallaran drets a la ciutadania perquè durant els propers sis mesos es buscaran indrets alternatius per acollir les activitats i serveis que s'organitzaven al centre.

El contracte s'ha acabat rescindint amb els vots a favor del govern (Junts-ERC), l'abstenció del PP i el vot en contra del PSC, CUP, En Comú Podem i Vox.