Restaurades la coberta de llevant i les façanes laterals del Monestir

Les tasques han tingut un cost de 550.000 euros; dels quals l'Ajuntament n’ha assumit el 59% i l’AMB el 41% restant

Imatge de la visita des de la coberta del Monestir
Imatge de la visita des de la coberta del Monestir | Lali Puig - Aj. de Sant Cugat
Nació
12 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:52h
L'Ajuntament de Sant Cugat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han anunciat la finalització de les tasques de restauració de la coberta de llevant i de les façanes est i oest del Monestir. Uns treballs que s'emmarquen en la rehabilitació de diversos punts del conjunt arquitectònic del monument eclesiàstic del segle IX declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). 

En concret, les darreres obres a la coberta han permès renovar el sistema d’evacuació d’aigües pluvials; a banda de millorar la funcionalitat, les condicions de circulació i l’accessibilitat a elements rellevants com l’extradós o part superior de les voltes -entre les quals hi ha la coberta romànica d’opus signinum-, el passadís defensiu intramural cobert i la base del cimbori. D'altra banda, pel que fa a les façanes laterals, s'han restaurat els paraments tot aturant els processos de degradació i consolidant els elements en mal estat.

Lali Puig - Aj. de Sant Cugat
En conjunt, ambdues obres han suposat una inversió de 550.000 euros; dels quals l'Ajuntament n’ha assumit el 59% i l’AMB el 41% amb el suport de fons europeus Feder.

Així doncs, aquesta restauració se suma a la rehabilitació de la muralla de llevant; així com la de la façana sud, les cobertes gòtiques (nord) i la part aèria del cimbori de l’església. El conjunt de la inversió ha arribat fins als 2,3 milions d'euros.

El Monestir de Sant Cugat compta amb una comissió gestora que impulsa i fa el seguiment d’aquestes actuacions. Presidida per la regidora de Cultura, també hi participen la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, així com la Parròquia de Sant Pere d’Octavià, el comissionat del monestir, representants d’altres sectors implicats i especialistes, i tècnics municipals.

Finalment, cal destacar que fa uns dies l'Ajuntament va adjudicar la redacció d’un nou Pla Director del Monestir, que ha de recollir les pròximes actuacions a realitzar al llarg de la pròxima dècada.