FGC estrena un nou sistema de megafonia intel·ligent

Els nous altaveus s’han introduït a les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia amb un pressupost de 875.000 euros

Estació FGC Sant Cugat
Estació FGC Sant Cugat | Gala Espín
Nació
27 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 16:40h

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha instal·lat un nou sistema de megafonia intel·ligent a una trentena d’estacions de les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia amb la voluntat que els missatges siguin clars i intel·ligibles en qualsevol moment, sigui quin sigui el nivell de so ambiental. L’actuació, que ha comptat amb una inversió total de 875.000 euros, permetrà també millorar el rendiment, la qualitat i la fiabilitat del sistema.

En declaracions als mitjans de comunicació, el president d’FGC, Toni Segarra Barreto, ha explicat que "l’acció s’emmarca dins l’estratègia digital de Ferrocarrils, que permet continuar sent una empresa de serveis de mobilitat capdavantera. El nostre objectiu és tenir clients, treballadors, processos i infraestructures 100% digitals, que donin resposta als reptes de creixement".

Els nous altaveus són capaços d'ajustar de forma automàtica el volum de reproducció dels missatges en funció del soroll de fons de l’estació, que varia constantment a causa, sobretot, de les entrades, aturades i sortides dels trens. D’aquesta manera, s’aconsegueix una distribució homogènia del so per tots els espais de l’estació, com andanes, vestíbuls, passadissos d’accés i ascensors. En aquest mateix sentit, en els moments en què el so ambient de l’estació és més baix, el sistema redueix automàticament el volum dels missatges per no exposar els clients a nivells de so massa elevats.

Fins ara, la megafonia d’aquestes estacions ja utilitzava nivells de volum prèviament definits, però no incorporava un control automàtic i en temps real del volum. La megafonia a les estacions de tren s’utilitza fonamentalment per donar avisos informatius (destinació dels trens, andana de sortida, etc.) i alertes sobre incidències o emergències.