Les 5 Milles Femenines retornen a Valldoreix

També s'ha aprovat la creació d'una comissió d'esport que treballi per a la visibilitat i el reconeixement social de dones esportistes

Les 5 Milles Femenines retornen a Valldoreix
Les 5 Milles Femenines retornen a Valldoreix | EMD
20 de febrer del 2020
Actualitzat el 21 de febrer a la 13:12h
Les 5 Milles Femenines retornen a Valldoreix. La moció conjunta d'ERC MES, CUP-PC i PSC s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de Junts per Valldoreix i l'abstenció de Cs. Una "triple moció" que pretén promocionar i visibilitzar les dones esportistes a Valldoreix i que tornarà a calendaritzar les 5 Milles Femenines pel 2021.

El portaveu i vocal d'ERC MES, Lluc Cahís, ha denunciat el "sistema heteropatriarcal que guarda a l'home en els centres de poder" i que deixa a les dones "relegades a la invisibilitat". Per la seva banda, el portaveu de l'equip de govern de Junts per Valldoreix Bernat Gisbert ha defensat que si en un moment donat es van "perdre" les Milles Femenines era per un motiu senzillament "numèric" i sense cap voluntat d'abandonar la reivindicació feminista de l'activitat. Tanmateix, Gisbert explica que la moció presentada els ha "convençut" i que, per això, hi han votat a favor.

La vocal de Cs Anna Cano però, ha defensat l'abstenció comentant que s'han d'estudiar "fórmules creatives" en el marc d'una societat "real i inclusiva" perquè homes i dones corrin plegats sense fer distincions a causa del gènere. Una intervenció resposta per Cahís que ha rebatut que cal promoure una "discriminació positiva" per trencar els rols històrics atribuïts a les dones. "Creure el contrari és naïf i innocent", ha sentenciat el vocal d'ERC MES.

La primera edició de les 5 Milles Femenines de Valldoreix es va organitzar l'any 2003 amb motiu del Dia Internacional de la dona treballadora. No obstant, l'any 2017 es va decidir suprimir-la i substituir-la per les Milles de Valldoreix de caràcter mixt però ja sense cap vinculació amb el feminisme tal com s'havien ideat en un primer moment.

Creació d'una comissió d'esports

La proposta de creació d'una comissió d'esport que compti amb la participació d'entitats, associacions, clubs i AFES -entre d'altres- del barri que treballi per a la visibilitat i el reconeixement social de dones esportistes per organitzar jornades de promoció de l'esport femení s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els partits de l'EMD exceptuant l'abstenció de Cs que no comparteix la creació d'una taula de treball prèvia a la constitució de la comissió.  Un "contrasentit" diuen, perquè sembla presentar un "model premeditat" que pugui restar capacitat de treball de la mateixa. Unes declaracions respostes per la vocal del PSC, Sussana Casta, que nega la lectura del partit taronja sobre la moció explicant que no pretén "imposar cap criteri". 

El portaveu de Junts per Valldoreix Bernat Gisbert creu que és una proposta que no serà "fàcil" a causa del "dèficit espectacular" d'equipaments de Valldoreix que provocarà que no es pugui fer efectiu tot allò que es digui a la comissió i al consell sectorial. Per aquest motiu, Gisbert considera que serà necessari "trucar a Sant Cugat i demanar ajuda".