Pere Soler: «Sant Cugat ha servit per trencar molts tòpics de pactes municipals»

El portaveu del PSC a Sant Cugat assegura que la taula de diàleg és fruit del "cansament de l'independentisme"

El portaveu del PSC a Sant Cugat, Pere Soler.
El portaveu del PSC a Sant Cugat, Pere Soler. | Adrià Costa
20 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:11h

​El PSC Sant Cugat forma part del govern de la ciutat - juntament amb ERC i la CUP- des del passat mes de juliol. Aleshores els socialistes van aconseguir doblar els seus votants, van aconseguir esgarrapar vots a altres partits i passar d'un, a quatre regidors. En una entrevista amb NacióSantCugat, el portaveu, primer secretari del PSC santcugatenc i també conseller comarcal del Vallès Occidental, Pere Soler, assegura que malgrat que "no és fàcil posar-se d'acord amb la CUP", hi ha bona sintonia entre els membres del govern.

Defensor del municipalisme com a bandera, Soler considera que la seva obligació és "governar en cada àmbit d'elecció". Soler augura que a les eleccions al Parlament de Catalunya "la millor solució" és un govern del PSC "que passi per sobre de l'eix independentista", però no descarta una coalició amb els comuns o amb ERC.  

- S’imaginaven governar a Sant Cugat abans de les eleccions?

- Sí. Diga'm bruixot però nosaltres durant la campanya sempre vam dir que seríem el partit que decidiria qui governava aquesta ciutat. Teníem molt clar que no guanyaríem les eleccions però havíem fet molta bona feina, primer al govern i després a l'oposició, teixint complicitats a un costat i a l'altre i sabent de la nostra capacitat de diàleg i de poder assolir el consens necessari per poder ser al govern.

- Van poder escollir entre ERC i JxSTC per governar.

- Per una banda, teníem la possibilitat de la continuïtat de polítiques de dreta moderada on nosaltres aportàvem la moderació i l'eix de l'esquerra; o podíem apostar per un govern d'esquerres.

- Què els va fer decidir?

- L'entesa, la possibilitat de fer curt i ras a la ciutat i de fer veure a la ciutadania una altra manera de gestionar la ciutat. Existia una voluntat de canvi a Sant Cugat. A posteriori, votants de JxSTC ens deien que era necessari aquest canvi.

- Vostès van passar de ser la sisena força més votada a ser la tercera i van duplicar el nombre de vots. D'on van esgarrapar votants? 

- Nosaltres havíem perdut molt suport municipalista, però vam treballar molt i esgarrapàvem vots de gent descontenta, de les baralles entre Comuns i Podem, de Ciutadans -ja que el vot tornava al PSC veient que havien perdut qualsevol mena d'escletxa socialdemòcrata o de centreesquerra moderat-. A més a més si li sumes la feina del grup municipal que malgrat que només era regidor, vam treballar de manera molt unida i amb una agrupació cohesionada. Tot i això, la meva aposta era superior als resultats que vam treure.

Pere Soler és el portaveu i secretari general del partit a Sant Cugat. Foto: Adrià Costa


- En el mandat anterior es van posar del costat de l'aleshores PDeCAT per governar i ara ho han fet amb els partits d'esquerres, com s'explica?

- En l'àmbit intern va ser majoritària la voluntat d'apostar per un govern d'esquerres. Amb ERC i la CUP es van posar les cartes sobre la taula des del primer moment mentre que amb JxSTC les negociacions no van arribar fins una setmana abans de l'acord.

"Va ser una lluita entre ERC i JxCat per veure qui es quedava que i amb una força pivotant que era el PSC"

- Vostès van negociar amb les dues parts, volien entrar a govern si o sí?

- Nosaltres ens presentem a unes eleccions per transformar la ciutadania i amb l'expertesa que teníem des de l'oposició, sabem que les coses es poden transformar des del govern. Les sinergies personals també fan molt. Si has estat durant anys teixint complicitats amb una oposició amb qui has arribat a acords per intentar tombar el que deia al govern, des de la mateixa nit electoral es veia que el PSC formava govern amb les esquerres o amb JxSTC. Aquella nit va haver-hi trucades creuades i la més freda va ser de qui després s'ha sentit agreujat de perdre l'alcaldia.

- A Sant Cugat van pactar amb ERC i la CUP mentre que a la Diputació ho van fer amb JxCat, com s'explica?

- L'ordre del factor sí que altera el producte. Sant Cugat ha estat el primer gran pacte de ciutat en què CUP i PSC hem col·laborat junts. I alhora ERC li prenia una de les principals ciutats a JxCat. Va ser una lluita entre ERC i JxCat per veure qui es quedava què i amb una força pivotant que era el PSC.

"Unes forces tan antagòniques com la CUP i el PSC seure a una taula no és dificultós però entendre's sí perquè les dues formacions hem hagut de renunciar"

Nosaltres sempre hem volgut governar als municipis de manera que no ens feia cosa governar amb uns o amb uns altres. A més a més a Sant Cugat hi havia el satèl·lit de la CUP. Jo crec que Sant Cugat va servir per trencar molts tòpics de pactes municipals i facilitar els pactes supramunicipals.

- Intercanvi de greuges?

- Tota la negociació del govern es va fer des de Sant Cugat i pensant per sant Cugat. 

Moment de l'entrevista amb NacióDigital. Foto: Adrià Costa


- La lectura que se’n pot derivar és que el PSC no es vol mullar i pacte amb qui li convé.

- Al contrari, el PSC té una definició, que és municipalista i allà on pot treballar millor, hi treballa. El partit vol governar en cada àmbit d’elecció. Barrejar canvis de cromos no ho hauria permès mai en cap moment. 

- Com són les relacions amb els socis de govern?

- L'equip de govern és un equip cohesionat. Ens portem bé, jo crec que es forjaran amistats. Quan arribes a una relació personal i després de tantes hores de reunions i debats. El bo és que tothom es diu les coses, hi ha una franca relació amb fidelitat. També és veritat que unes forces tan antagòniques com la CUP i el PSC seure a una taula no és dificultós però entendre's sí perquè les dues formacions hem hagut de renunciar molt.

- A què han hagut de renunciar?

- Crec que la CUP ha hagut de cedir en el discurs més nacional en contra del 155 i nosaltres hem hagut d'amainar que ens pintin les seus que ens insultin, etc. Això aquí a Sant Cugat crec que hem arribat a un punt d'equilibri sa. Estem construint el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i tenim les nostres diferències. El PSC és un partit pragmàtic, que vol governar i la CUP potser és més ideòleg però quan ens hem d'arremangar ho fem tots. De fet els programes electorals de ciutat no són tan distants des de la CUP i el PP, el que canvia és la manera de fer-ho i la gestió.

"La realitat li gira l’esquena al moviment independentista"


- Des del moment que van signar l'acord defensen treballar amb l'objectiu municipal com a bandera, però com s'entoma el paper discordant del PSC al govern, pel que fa a l'àmbit nacional?

- Amb total normalitat i amb la normalitat que nosaltres mateixos ens vam blindar perquè això no ens afectés en la governabilitat. Tot allò que no té a veure amb la dinàmica municipal, el govern té llibertat de vot, tenint en compte el respecte. 

Pere Soler és conseller comarcal del Vallès Occidental. Foto: Adrià Costa


- El PSC ha rebut molt la crítica de ser còmplices del 155, segueix havent-hi tensió? 

- Com deia Maragall, ha baixat el suflé. Crec que hi ha un component de cansament del propi mon independentista. Perquè es pensaven que era a curt termini i s’està convertint amb una pedra a la sabata. La realitat li gira l’esquena al moviment independentista. Quan una força com ERC, que no renuncia al seu independentisme, dóna la volta i diu que hem de reconduir i ser possibilistes i buscar una altra via - a través d’una taula de diàleg-, denota que hi ha un cert cansament. 

- Quina valoració fa dels primers mesos de govern?

- Positiva, malgrat haver-nos trobat l’ajuntament fet un nyap i ple de nyaps. Nosaltres hem de passar del discurs del nyap al discurs de l’èxit. I es fa amb ganes, voluntat, tenacitat i molta alegria. 

- Quan eren a l’oposició coneixen la situació de l'ajuntament que ara denuncien? 

- No. Érem conscients que hi havia coses estranyes però com diu la Núria Gibert de la CUP “cada dia que passa et refermes més que el canvi era necessari”.
 
- S’ha parlat de falta de contractes en la prestació de serveis. Vostè ara lidera l’àrea d’Hisenda, quina lectura en fa? 

- El problema no és un contracte sinó que el 70% de la contractació d'aquest ajuntament estava en fals. I a més a més, contractes que feia dos anys que estaven així. És a dir quan tens un contracte que saps que s'acabarà has de començar a preparar la nova licitació. No hi van aportar recursos per posar en ordre. Hem creat una àrea específica de Bon Govern i Transparència que entre altres coses, ha de proveir de quan s'acaben les licitacions.

- Vostès van estar al govern durant un temps amb JxSTC, no són corresponsables de la situació actual?

- Era així indubtablement però jo no n’era conscient de la magnitud de la tragèdia. Era un govern molt compartimentat, poc transversal, gairebé tot monocolor. Jo portava l’àrea d’Ocupació i polítiques territorials de manera que tot el que gestionava jo era a través de subvencions d’altres administracions.
 

El líder socialista de Sant Cugat al local. Foto: Adrià Costa


- Amb qui va compartir govern ara estan a l’oposició, quina relació tenen? 

- Ha canviat la relació. En l'àmbit personal a pitjor i en l'àmbit polític, nefast. Només s'han de veure els plens per veure l'agressivitat i la vehemència amb què parlen alguns. Crec que en el PDeCAT hi va haver un abans i un després amb la marxa de Mercè Conesa i Damià Calvet.

- Vostès lideren l’àmbit de l’educació. Fa unes setmanes en el ple es va debatre sobre la proposta de modificació del model d’immersió lingüística que farien en el seu consell nacional. Ha de canviar el model educatiu a Catalunya?

- No crec que sigui dolent repensar els models. El més xocant és que un document de treball d’un congrés d’un partit s’arribi a discutir amb una moció en un plenari municipal. Les decisions del govern a Sant Cugat no són del PSC sinó del govern. L’únic que estàvem fent era repensar un model d’èxit i introduir l’anglès com a llengua vehicular en el nostre sistema educatiu no amb la derivada del castellà, que també l’hem de protegir. A més a més, la Pilar Gorina va ser una de les persones que va construir el model d’immersió lingüística del nostre país.

- En les passades municipals el PSC va perdre 40 anys de govern a Terrassa i va recuperar Sabadell, quina lectura fa el PSC del seu estat actual a la comarca?

- És millorable però la lectura és bona malgrat haver perdut la tercera ciutat de Catalunya. Allà es van donar condicionants molt rars amb la figura del Jordi Ballart, la desaparició dels comuns, la pèrdua de govern de 40 anys. Però s’han recuperat ajuntaments com Sabadell que hagués estat impensable quatre anys abans amb el cas Mercuri, etc.

"Ningú ens pot donar carnets de catalanitat ni de catalanisme al PSC"

El PSC ha demostrat que és un partit catalanista, fundat per quedar-se i per cohesionar la societat civil catalana, amb un projecte polític que ara per ara no és majoritari al nostre país però que no ha perdut la seva arrel ni la seva essència. PSC - Ningú ens pot donar carnets de catalanitat ni de catalanisme. Som l’únic partit catalanista.

- Quina valoració fa del govern estatal? 

- La solució passava per una coalició d’esquerres per tirar endavant i deixant de banda el mantra de centredreta de ciutadans. Pot ser molt positiu per l’estat.

Pere Soler, primer secretari del PSC a Sant Cugat.  Foto: Adrià Costa


- La coalició amb Podemos blinda la dreta i la ultradreta.

- Sí però fins i tot potser és sa que surti aquesta ultradreta diferenciada del PP, on estaven tots barrejats. 

- Quina valoració fa de la taula de diàleg? 

- Nosaltres fa anys que diem que això només s'arreglarà a través de la via política, el consens, el pacte, el diàleg, la cessió i la nostra proposta és l'estat federal

- Quin paper jugarà el PSC a les pròximes eleccions catalanes? 

- Tenim un paper central a la política catalana.

- Seran decisius per formar govern? 

- Podríem ser decisius però al Parlament no hi ha un centredreta moderat. Allà hi ha uns partits que lluiten per veure quin és més independentista. Davant d'això farà molt impossible amb alguna d'aquestes forces. La millor solució és que nosaltres puguem governar, mirant des de l'esquerra, afavorint l'eix esquerra-dreta i que passi per sobre de l'eix independentista.

- A quina coalició es refereix?

- Comuns o per què no ERC. Si ERC entén que el suport que rebi després de les eleccions no és suficient per seguir pel camí del pedregar de l’independentisme, crec que poden tornar a fer un capteniment i tornar a seure’s amb un govern conjuntament.