Sobre la paralització de les obres del Taulí

«La situació creada per l'empresa adjudicatària que retardarà mesos les obres és un plus que se suma a la mala praxi històrica en la gestió per resoldre els problemes estructurals denunciats una i mil vegades durant anys»

per Manuel Navas , 11 de setembre de 2018 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Perquè la memòria històrica no acabi diluint-i els fets constatable oblidats, convé recordar les vicissituds que està patint la sanitat pública a Sabadell i comarca.

1. La Corporació Sanitària del Parc Taulí dona servei a una població de més de 442.000 persones entre Sabadell i 12 municipis. La dramàtica situació dels col·lapses crònics d'urgències i llistes d'espera, és deguda, entre altres causes, a la falta de llits hospitalaris, la nefasta política de reforma de l'atenció especialitzada desenvolupada per la Generalitat i la precarització de l'Atenció Primària de Salut.


2. El Vallès Occidental Est disposa de 1,36 llits per cada 1.000 habitants per atendre malalts aguts, mentre a Catalunya aquesta xifra és de 2,28 i que les llits de llarga estada són de 0,71 per cada 1.000 habitants, mentre que a Catalunya és de 1,10. Per què? Per ventura paguem menys impostos? Som una comarca maleïda?

3. Per pal·liar tan insostenible situació la Generalitat i els ajuntaments de la comarca, van acordar un Pla de Xoc al 2005 la proposta estrella anunciada amb àmplia difusió mediàtica, va ser la construcció d'un hospital a Cerdanyola-Ripollet. De nou, la classe política, va incomplir la seva promesa.


4. En realitat les administracions, mai han abordat amb rigor el problema estructural que pateix la sanitat pública a Sabadell i la seva comarca. Les desesperants llistes d'espera, les urgències tercermundistes, l'abandonament de la assistència primària, la manca d'especialistes, i un llarg etc. tenen un denominador comú: les retallades i manca de recursos econòmics i humans que des de fa anys està assotant la sanitat pública en benefici de la sanitat privada, negant la major: que la nostra salut no és un negoci.

La situació creada per l'empresa adjudicatària que retardarà mesos les obres, encara que no sigui imputable a l'ajuntament, és un plus que se suma a la mala praxi històrica en la gestió per resoldre els problemes estructurals denunciats una i mil vegades durant anys. Finalment, dir que benvinguda siguin la construcció de 72 llits i 2 noves plantes, però recordar que això no cobreixen les necessitats i el dèficit que té Sabadell i la seva comarca, ni les actuals i menys les creixents per la lògica de la variable demogràfica d'un territori amb cada vegada més gent gran i amb més necessitats de serveis sociosanitaris.

 

Participació