opinió

Mirella Cortés i el perquè de tot plegat

«La fotografia del ple del Senat, que pot semblar certament anecdòtica, és molt interessant per explicar una part del que succeeix actualment a Espanya»

per Xavi Bundó, 9 de maig de 2018 a les 22:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Qui necessiti un petit resum del que està succeint actualment a Espanya i a Catalunya en té un de gràfic dimarts, en la presa de possessió dels nous senadors després de les eleccions del 21-D. Quan Mirella Cortès (ERC) va provar de fer-ho en català, per imperatiu legal i afegint-hi referències als exiliats i presos polítics, el president de la cambra li ho va impedir i la va obligar a repetir-ho en castellà. Fins a cinc vegades va repetir Pío García Escudero "Sra Cortès, por favor, en castellano”. I fins a 3 cops ella va intentar-ho fins que finalment va desistir.

L’escena és representativa per una pila d’elements. Primer, la hostilitat ambiental. De seguida que Mirella Cortès arrenca se senten els primers crits. I quan García Escudero li reitera la petició de fer-ho en castellà, comencen a repetir-se els “Fuera, fuera” i fins i tot algun “Sinverguenza”. Però a què es referien aquests crits? Al fet d’expressar-se en català, una llengua reconeguda a la Constitució, en una cambra territorial? Això converteix Mirella Cortès en una pocavergonya? O bé potser consideren que expressar-se en català implica una certa provocació. No sé quina opció és més greu.


Aquesta hostilitat ambiental s’acciona perfectament quan Pío García Escudero li diu “así yo no puedo darle por acatada la Constitución” i el Senat explota d’aplaudiments i de crits. Les càmeres ens ofereixen un pla general de l’hemicicle molt interessant. Rafael Catalá és l’únic ministre que aplaudeix. Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría es miren. Juan Ignacio Zoido es frega les mans nerviós. No sap si aplaudir o no. La resta de la bancada popular esclata. Entre ells, diversos expresidents autonòmics. Bauzá aplaudeix. Alberto Fabra és un dels poquíssims senadors del PP que es queda quiet. Se’n podria fer tota una teorització al respecte.

Un altre element destacat és el paper del president del Senat, des de l’alçada simbòlica i física del seu faristol. Pío García Escudero menteix descaradament, quan la Senadora Cortés li recorda que sempre ha promès la Constitució en català. Ho va fer el 2016, per exemple. Ell li llença un “no es verdad”. Es mostra inflexible en la seva posició i quan acaba doblegant la Senadora i aconsegueix el seu compromís de fer-ho en castellà li llença un humiliant “a ver si es verdad”, que provoca riallades entre els senadors. I ho remata al final amb un indescriptible “ha costado”. També és interessant observar el llenguatge no verbal de García-Escudero quan baixa per saludar la senadora reinvestida. Ella li allarga la mà, ell la hi estira per donar-li dos petons.

La fotografia del ple del Senat, que pot semblar certament anecdòtica és molt interessant per explicar una part del que succeeix actualment a Espanya. La regressió en matèria de drets de tot tipus, també lingüístics i culturals. L'aplicació absolutament arbitrària de lleis i reglaments que s’interpreten de forma partidista. L'abús de poder, el corró institucional. L’escarni de la majoria a les diverses minories. L'absoluta indiferència i la manca d’empatia cap a les sensibilitats. I evidentment, la desprotecció total i absoluta no ja de l’independentisme sinó del catalanisme a l’hora d’expressar-se políticament.

Mirella Cortès representa els sis mesos de degeneració de l’independentisme. És l’explicació pràctica de què implica perdre tota la capacitat de decidir, d’influir o fer-se respectar. Mirella Cortès és l’anècdota que es converteix en símptoma. Mirella Cortès i el seu jurament a la Constitució són tot el que ha vingut i tot allò que està venint.

 

Xavi Bundó
Xavi Bundó (Sabadell, 1984). Periodista, llicenciat en Comunicació Audiovisual a la UAB i amant desmesurat de la ràdio. A RAC1 des de l'any 2007. Abans, a Catalunya Ràdio. Dirigeix el programa Via Lliure cada dissabte i diumenge. A Twitter: @xbundo.
16/01/2019

Coincidències

19/12/2018

Teledirigits

05/12/2018

Si fos per Vox

21/11/2018

Esput

07/11/2018

Compensar, quan?

24/10/2018

Un any Fake

10/10/2018

La desafecció

26/09/2018

Un any en xoc

12/09/2018

«Tour de force»

18/07/2018

​De vacances

Participació