Volem acollir i per això acollim

«Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a Sabadell hem d’ajudar-los a encarar el seu futur»

per Gabriel Fernàndez, 7 de febrer de 2018 a les 17:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cada dia desenes de persones intenten arribar a un país europeu amb l’esperança d’un futur millor. En alguns casos fugen de la guerra i de l’opressió de tot tipus (religiosa, sexual, nacional, ètnica...) i demanen un refugi que, malauradament, i per la nostra pròpia vergonya com a éssers humans, no som capaços de donar. La nostra ciutat, Sabadell, es va proclamar ciutat acollidora, precisament per fer visible el nostre compromís de donar refugi a les persones que es veuen empeses a abandonar-ho tot i no tenen on anar.

En altres casos, el motiu de la fugida de les persones no és la guerra, sinó l’intent de fugir de la pobresa i d’aconseguir una oportunitat i un futur que no tenen als països d’origen. Així van arribar a Catalunya l’any passat 1.489 menors d’edat estrangers, que venen sols i que sumen, a la duresa de la seva experiència, un futur incert a casa nostra. L’increment és una tendència constatable i evident, i és que des del passat mes de juliol s’està produint una arribada a Catalunya de nois i noies estrangers menors d’edats no acompanyats i sense referents familiars, que està superant àmpliament la xifra d’altres anys, i continua creixent.


Evidentment que cal fer totes les anàlisis, discussions i dirimir les responsabilitats d’aquesta situació, que no dubtem de qualificar d’emergència. Es tracta d’una situació excepcional, d’una crisi migratòria molt greu, que requereix la implicació de tothom (administracions d’àmbit estatal i europees, Generalitat i entitats socials), però també és imprescindible i ens cal la implicació dels ajuntaments. Tenim una situació a escala de país que fa necessari que tots i totes ens arremanguem i posem recursos per fer-hi front. Només amb treball en xarxa, transversal i generós ens en sortirem com a societat i país.

A Sabadell som una ciutat que tenim una llarga experiència en el treball cooperatiu entre l’Ajuntament i un potent teixit associatiu i entitats del tercer sector que atresorem. Som una ciutat amb valors molts clars des de sempre. I per això hem estat la primera ciutat de Catalunya que ha ofert implicació i col·laboració a la DGAIA, davant aquesta preocupant problemàtica. La col·laboració és humil i senzilla: l’Ajuntament ha gestionat poder oferir a la DGAIA 15 places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins a arribar a les 20, a l’Alberg de Joventut de la ciutat. La proposta compta amb la col·laboració i intervenció de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels nois i noies, en coordinació amb els professionals de la Regidoria d’Acció Social i el suport d’altres departaments municipals, com la Regidoria de Drets Civils i Gènere i especialment l’àmbit de Joventut. Durant el temps que cada menor romandrà a l’Alberg, es farà el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elaborarà la seva proposta definitiva de protecció, acompanyats per educadors en tot moment.

Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a la nostra ciutat hem d’ajudar-los a encarar el seu futur. No els podem abandonar, ni volem per inacció o inhibició convertir-nos en mers espectadors d’una realitat que exigeix ser transformada. Perquè els nostres millors discursos sempre seran els nostres fets, i el nostre compromís, com a ciutat acollidora, és donar a aquests menors l’oportunitat de pertànyer a la nostra societat, al nostre país i a la nostra República.

Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell

Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere de l’Ajuntament de Sabadell

 

Gabriel Fernàndez
He nascut a Montevideo, per tant uruguaià de naixement i català per opció i adopció, i això no em genera cap dificultat. Faig de regidor d'Acció Social a l'Ajuntament de Sabadell. Vaig arribar a Catalunya a l'any 2003, per a exercir tasques professionals a la Fundació Autònoma Solidària (Universitat Autònoma de Barcelona) i realitzar el Postgrau de Mediació per a la Integració Social (UAB). A Twitter: @GabrielFerDiaz.
25/05/2018

​Un compromís de més de 10.000 km

09/04/2018

​No és la pobresa d'alguns, són els drets energètics de tots i totes

07/02/2018

Volem acollir i per això acollim

19/12/2017

​Al Nord creixem amb la gent, creixem com a ciutat

06/09/2017

​Son bravos estos catalanes, no?

10/08/2017

José, la teva petició ha estat aprovada

22/05/2017

​Un nou paradigma per defensar la ciutadania des de l'àmbit públic

22/03/2017

​Tòpics, ocupacions i drets

27/01/2017

Centres oberts: ampliant l'atenció als infants, joves i famílies avancem en cohesió

18/11/2016

La pobresa energètica mata

Participació