Volem acollir i per això acollim

«Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a Sabadell hem d’ajudar-los a encarar el seu futur»

| 07/02/2018 a les 17:24h
Cada dia desenes de persones intenten arribar a un país europeu amb l’esperança d’un futur millor. En alguns casos fugen de la guerra i de l’opressió de tot tipus (religiosa, sexual, nacional, ètnica...) i demanen un refugi que, malauradament, i per la nostra pròpia vergonya com a éssers humans, no som capaços de donar. La nostra ciutat, Sabadell, es va proclamar ciutat acollidora, precisament per fer visible el nostre compromís de donar refugi a les persones que es veuen empeses a abandonar-ho tot i no tenen on anar.

En altres casos, el motiu de la fugida de les persones no és la guerra, sinó l’intent de fugir de la pobresa i d’aconseguir una oportunitat i un futur que no tenen als països d’origen. Així van arribar a Catalunya l’any passat 1.489 menors d’edat estrangers, que venen sols i que sumen, a la duresa de la seva experiència, un futur incert a casa nostra. L’increment és una tendència constatable i evident, i és que des del passat mes de juliol s’està produint una arribada a Catalunya de nois i noies estrangers menors d’edats no acompanyats i sense referents familiars, que està superant àmpliament la xifra d’altres anys, i continua creixent.


Evidentment que cal fer totes les anàlisis, discussions i dirimir les responsabilitats d’aquesta situació, que no dubtem de qualificar d’emergència. Es tracta d’una situació excepcional, d’una crisi migratòria molt greu, que requereix la implicació de tothom (administracions d’àmbit estatal i europees, Generalitat i entitats socials), però també és imprescindible i ens cal la implicació dels ajuntaments. Tenim una situació a escala de país que fa necessari que tots i totes ens arremanguem i posem recursos per fer-hi front. Només amb treball en xarxa, transversal i generós ens en sortirem com a societat i país.

A Sabadell som una ciutat que tenim una llarga experiència en el treball cooperatiu entre l’Ajuntament i un potent teixit associatiu i entitats del tercer sector que atresorem. Som una ciutat amb valors molts clars des de sempre. I per això hem estat la primera ciutat de Catalunya que ha ofert implicació i col·laboració a la DGAIA, davant aquesta preocupant problemàtica. La col·laboració és humil i senzilla: l’Ajuntament ha gestionat poder oferir a la DGAIA 15 places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins a arribar a les 20, a l’Alberg de Joventut de la ciutat. La proposta compta amb la col·laboració i intervenció de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels nois i noies, en coordinació amb els professionals de la Regidoria d’Acció Social i el suport d’altres departaments municipals, com la Regidoria de Drets Civils i Gènere i especialment l’àmbit de Joventut. Durant el temps que cada menor romandrà a l’Alberg, es farà el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elaborarà la seva proposta definitiva de protecció, acompanyats per educadors en tot moment.

Volem atendre aquests nois i noies de manera integral i durant aquesta estada temporal a la nostra ciutat hem d’ajudar-los a encarar el seu futur. No els podem abandonar, ni volem per inacció o inhibició convertir-nos en mers espectadors d’una realitat que exigeix ser transformada. Perquè els nostres millors discursos sempre seran els nostres fets, i el nostre compromís, com a ciutat acollidora, és donar a aquests menors l’oportunitat de pertànyer a la nostra societat, al nostre país i a la nostra República.

Gabriel Fernàndez, regidor d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell
Míriam Ferràndiz, regidora de Drets Civils i Gènere de l’Ajuntament de Sabadell

COMENTARIS

no és possible
la guineu platejada, 08/02/2018 a les 13:48
+0
-0
per molt que us hi afaneu, ni Catalunya ni Europa poden assumir aquest allau migratori que ens amenaça. Ja en tenim prou amb rebre els embats del neo-capitalisme de la UE i dels governs, com per rebre aquesta munió de persones que ens acabaran d'ensorrar el nostre devaluat estat del benestar.
Lloable
Anònim, 09/02/2018 a les 19:35
+0
-0
És molt lloable però la caritat ben entesa comença per un mateix. Tenim cobert el mínim per a tots els habitants de Sabadell? No. Doncs ...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Gabriel Fernàndez
He nascut a Montevideo, per tant uruguaià de naixement i català per opció i adopció, i això no em genera cap dificultat. Faig de regidor d'Acció Social a l'Ajuntament de Sabadell. Vaig arribar a Catalunya a l'any 2003, per a exercir tasques professionals a la Fundació Autònoma Solidària (Universitat Autònoma de Barcelona) i realitzar el Postgrau de Mediació per a la Integració Social (UAB). A Twitter: @GabrielFerDiaz.
Pere Cerdá, gerent de VI3
Pere Cerdá, gerent de VI3 | Cedida
01/01/1970
Analitzem el futur de les impressores i de com els documents circulen en els centres de treball de la mà d'una empresa sabadellenca especialitzada en el sector de la informàtica
01/01/1970
L'alcaldable del Junts per Sabadell (PDeCAT) a Sabadell, diputada a Madrid, destaca que tots els dependents de grau 2 i 3 tributaran el 4% enlloc del 10%
L'estat actual del Passeig de la Revolució
L'estat actual del Passeig de la Revolució | Albert Hernàndez
01/01/1970
​L’Ajuntament presenta al veïnat el projecte de millora de l'entorn i analitza la possibilitat d'instal·lar-hi plaques informatives