El Vallès com a singularitat

«Aprofitem els nostres valors i situem el Vallès al lloc que li correspon»

per Josep Milà, 6 de febrer de 2018 a les 19:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Vallès té un dinamisme econòmic propi que cal valorar i interpretar de forma adequada. Un exemple d’aquesta singularitat la trobem en les darreres dades publicades sobre l’evolució del VAB, el valor afegit brut, un indicador que mesura el valor que produeix un sector, una regió o un país.

El 2016 el valor del Vallès va créixer per sobre del total de Catalunya. Si parlem de la indústria, l’increment del VAB al global de les comarques catalanes va ser d’un 4%, al Vallès Oriental es va produir un 5,8% d’augment interanual i a l’Occidental, un 4,8%. Si mesurem per la totalitat de sectors, el VAB del Vallès Oriental i Occidental també va créixer per sobre del total català: 4,1% per a l’Oriental, 4,3% a l’Occidental i 3,4% a Catalunya.


Aquest indicador, entre d’altres, reflexa el dinamisme i l’especificitat del Vallès. Amb una xarxa socioeconòmica singular marcada pel gran pes de la indústria, els serveis i el coneixement tecnològic que s’hi vincula, aquest territori requereix de la responsabilitat de ser tractat com una gran àrea amb trets específics, sense fragmentar-la ni condicionar-la. Requereix, per tant, una anàlisi més enllà del seu pes sobre el total de Catalunya o del seu paper connector entre l’àrea metropolitana de Barcelona i  les comarques centrals.

Des del CIESC considerem que el Vallès ha de disposar d’uns organismes de governança adequats a les seves necessitats competitives que facilitin el seu creixement. Cal impulsar els plans territorials i les inversions estratègiques, ja sigui per a millorar les infraestructures de comunicació i desenvolupament empresarial com per garantir la protecció i conservació dels espais verds i els no urbanitzables. I justament, per aquesta singularitat i potencial, necessita instruments de coordinació i dinamització basats en la cooperació público-privada de les administracions i principals organismes empresarials.


El CIESC, des de fa temps, col·labora activament en aquesta línia a través de l’associació Fem Vallès i en tots aquells grups de treball que vulguin avançar i sumar en aquest objectiu. Però, cal un progrés més decidit i coordinat per dotar-nos de capacitat de gestió pròpia, en benefici de l’economia productiva i la generació de llocs de treball, i d’un entorn mediambiental més sostenible i de més qualitat. Aprofitem els nostres valors i situem el Vallès al lloc que li correspon. 

 

Josep Milà
Secretari tècnic CIESC
06/02/2018

El Vallès com a singularitat

Participació