Sidral a la ràdio

Per apagar incendis calen bombers, no pas piròmans que ho són per pura ineptitud

per Joan Saumoy, 19 de desembre de 2016 a les 10:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ràdio Sabadell ha implosionat. Després de poc més d'un any i mig amb el nou govern, i amb una nova direcció que no duia ni un sol any, tot ha saltat pels aires. La plantilla de la ràdio s'ha afartat i, en pura lògica, l'ha ben liada. Val a dir que ho ha fet amb raó.
 

Tot just fa un any, en un article que comentava el ple municipal del 22 de desembre de 2015, vaig escriure el següent: “el tema ràdio té tela marinera: dos anys i mig sense director, una plantilla rebotada i un equip directiu que va per lliure i fa el que vol. Són molts fronts per resoldre”.
 
Ara, un any després, amb directora nova, resulta que la plantilla està més rebotada que mai. Ho mostra la moguda que trobareu a Twitter sota el títol RàdioSabadellDiuProu. Té nassos que un any després la cosa hagi petat com ha petat.
 

El més dur de tot plegat és que fa molts mesos que se sabia com estava la plantilla de la ràdio. El que diuen al text del seu manifest penjat a Facebook és completament cert. Però no és nou d'ara, sinó que fa força temps que s'arrossega. No us explico res del que ja explica la plantilla de la ràdio, però sí que us explicaré algunes altres coses.
 
Fa un any ja vaig explicar coses sobre què passava a la ràdio amb l'anterior govern. Vaig explicar censures i acomiadaments per raons purament polítiques. Vaig parlar de l'Ustrell i del Baldellou. I també puc parlar de l'Antonio Santamaría, acomiadat de les tertúlies per pura venjança política. Alguns vàrem fer mans i mànigues perquè tornés, però no va haver-hi manera. Escric això, perquè ara surt gent del PSC i del su entorn dient que donen tot el suport a la plantilla, etc. Seria millor que callessin, ni que fós per vergonya. I els de Ciutadans també haurien de callar. L'Adrià Hernández, regidor, va estar unes temporades de tertulià a l'A Bona Hora, als matins, anunciat com a “treballador de la sanitat pública a la comarca”. Sí, treballava a l'Hospital de Terrassa com a administratiu, però en realitat era la forma de col·locar a Ciutadans en les tertúlies tot i no tenir representació municipal. Jo vaig avisar de la trampa, però no em va fer cas ningú. Igualment, al programa especial de les eleccions autonòmiques del 2015, van fer venir a un “jove” per tenir la opinió dels “joves” durant la tertúlia d'anàlisi de les eleccions. Doncs bé, era militant de Ciutadans i un maleducat, perquè a mig programa va marxar a Barcelona a celebrar els resultats de Ciutadans a un conegut hotel de la capital. Així doncs, gent del PSC i del Ciutadans, estaríeu millor calladets.
 
Pel que fa a la resta de grups municipals, em sorprèn (bé, no em sorprèn perquè generalment no tenen ni punyetera idea de res del que passa a la ciutat). Jo fa la tira de temps que conec els problemes de Ràdio Sabadell. I com jo, els coneix força gent. Però ja se sap, és millor tancar-se en capsuletes de poder (siguin de govern o d'oposició) i anar fent via, que no pas conèixer en profunditat què passa a la ciutat. Bé, millor dit: conèixer què passa a casa teva, perquè la ràdio és municipal. Potser de CiU podríem comentar que l'actual directora va ser inicialment -al 2013- una proposta seva. Per tant, se suposa que és de la seva confiança i del seu gust. I de la Crida per Sabadell cal dir que el seu comunicat desprèn desconeixement del que passava a la ràdio. Almenys ho reconeixen. De pas, i de forma indirecta, aquest comunicat desmenteix als qui en l'anterior etapa criticaven alguns dels treballadors de la ràdio, als qui consideraven informadors de l'Entesa per Sabadell. Un dels més actius en la justa protesta actual estava marcat com l'amic i “xivato” de la Virgínia Domínguez. La realitat ha demostrat que els malpensats la cagaven grossa.
 
Anem als qui manen avui a la ràdio. No vaig voler ser crític amb la nova directora perquè considero que necessitava d'un marge de confiança. Sí que vaig criticar el xantatge de Guanyem Sabadell per aconseguir que no s'obrís un nou concurs per triar una persona per dirigir la ràdio. A més, s'han fet dues contractacions marcianes. Primer, han contractat a una amiga del regidor com a no se sap ben bé què (“cap d'operacions” tot i que diuen que serà la futura gerent), amb un sou que duplica de llarg el de molts tècnics i periodistes. Ah, i tot això és per no fer ni un sol minut de ràdio. Per cert, que aquesta amiga del regidor s'ha destacat per escridassar als qui ara s'han queixat: una bona forma d'encarar els problemes, sí senyora. A més, aquesta persona no és de Sabadell i prové de l'àmbit comercial de la ràdio, no pas del periodístic, ni tècnic ni de producció. I l'últim fitxatge és una persona per buscar publicitat que no és de Sabadell ni sap català. S'acusava al bustisme (sovint amb molta raó) de col·locar amics inútils per fer feines, però ara es fa exactament el mateix. 
 
I ara anem a la gran mentida. Al juliol d'aquest any jo demanava un estudi d'audiència en un article al Nació Digital. Doncs resulta que ja estava fet. L'empresa GESOP va fer un estudi al juny de 2016, ordenat i pagat per la regidoria corresponent. No ho sabíeu? I com és que mig any després no s'ha fet públic l'estudi d'audiència? I la transparència on és? Al web de  Ràdio Sabadell no hi és ni tampoc és al web de l'Ajuntament de Sabadell. Però no patiu, que jo sí l'he penjat.
 
Anem a pams. L'estudi no s'ha fet públic per diverses raons. La primera és perquè el nou govern aterra considerant que Ràdio Sabadell no l'escoltava ningú. I l'estudi contradiu aquesta opinió. La segona raó és que el nou govern considerava que l'estructura de programació vigent era un desastre, raó per la que no l'escoltava ni déu. I l'estudi també desmenteix aquesta altra opinió. També deia el nou govern que no era una ràdio apta per a joves. I l'estudi demostra que els joves no escolten la ràdio, però no només Ràdio Sabadell, sinó qualsevol altra ràdio. De l'estudi s'extreu una conclusió al meu parer: calia fer un ajust fi de la programació, no el daltabaix que han liat la nova directora i el regidor. Ara hi ha una nova programació on hi ha molts nyaps, molts buits, i amb més feina per a la plantilla, cobrant el mateix i pencant més hores. Es veu que això de l'explotació laboral ja no és només cosa dels empresaris dolents i de la dreta més conservadora.
 
No estaria malament que la regidoria responsable i l'actual direcció de Ràdio Sabadell expliquin perquè han amagat aquest estudi que, imagino, s'ha pagat amb diners públics. Tampoc estaria malament que expliquessin públicament perquè s'ha amenaçat, coaccionat i insultat a gent de la plantilla. O que expliquin perquè les desigualtats salarials de la plantilla continuen sense arranjar-se. Deien a la plantilla que no ho arranjaven per raons de pressupost: doncs bé que han fitxat a una persona per no fer res i cobrant una pasta que, repartida, hauria permès resoldre una part d'aquestes desigualts. I amb la mateixa excusa de la falta de pressupost s'han carregat tres programes de referència que sortien baratíssims (400 euros al mes). Em refereixo a “La Caixa de Pandora” de l'Albert Beorlegui, un dels programes més innovadors, creatius i de referència en temes de cultura a una ràdio a Catalunya. També parlo del programa de sardanes que feia el Jordi Saura. Segons la gent de les sardanes de tota Catalunya, sí de tot el país, era el millor programa radiofònic de sardanes. I el mateix es pot dir del programa d'entrevistes a personatges de Sabadell, imprescindible per conèixer  la ciutat i la seva història en molts àmbits. Si el que buscaven és incrementar l'audiència, qualsevol diria que han fet exactament el contrari.
 
I aprofito aquest article per rectificar. Al juliol vaig dir que tenien dret a acomiadar a qui vulguessin, en relació a l'Aura Costa i al Manolo Garrido. Sí, la nova regidoria i direcció tenien dret a fer-ho, però no d'avui per demà, tal i com es va fer (il·legal). I per pura educació, no es fa a final de temporada, sinó que s'avisa uns mesos abans perquè aquestes persones puguin buscar-se una nova feina amb temps.
 
I als qui argumentaran perquè jo ara critico mentre que abans callava, caldrà recordar-los algunes coses. En primer lloc, jo m'havia dut moltes estirades d'orelles per defensar a treballadors de la ràdio, per evitar acomiadaments com els del Santamaría, el Baldellou o l'Ustrell, etc. La gent de la ràdio ho sap perfectament. En segon lloc, a mi em van acomiadar també, i això que en més de 10 anys mai vaig cobrar ni un sol euro de la ràdio. I em van acomiadar amb la temporada començada, amb l'excusa de que “portes molts anys i calen nous perfils de gent opinant”. Després vaig averiguar que la raó del meu acomiadament va ser per ser crític amb el PSC de Sabadell. Me n'havia desenganxat en raó del cas Mercuri, apartant-me voluntàriament de tota relació amb el PSC. I ho vaig pagar havent de deixar la ràdio.
 
Finalment, ara el govern té una patata ben calenta a la mà. No seré jo qui digui quines són les possibles solucions, però sí tinc les meves opinions sobre com resoldre els problemes. Ara caldrà veure si algú me les vé a preguntar o si les hauré de publicar aquí perquè algú pugui tenir-ne coneixement. Malauradament, em temo que ningú em preguntarà res ni tampoc hi haurà una solució bona per a la ràdio ni per a la ciutat. Al final, qui és inútil complirà amb la seva definició: “que no serveix per a res”. I és que per apagar incendis calen bombers, no pas piròmans que ho són per pura ineptitud.

 

Joan Saumoy
Músic i comentarista polític. Especialista en comunicació política, col·labora des de 2003 amb Ràdio Sabadell com a comentarista polític, i és articulista d’opinió al Diari de Sabadell des de l’any 2005. Actualment es dedica exclusivament a la música i a l’escriptura.
19/12/2016

Sidral a la ràdio

27/11/2016

Sabadell és Bèlgica

18/07/2016

Històries de la ràdio

06/07/2016

Guanyadors i perdedors de les eleccions

11/06/2016

Els articles que no he escrit

24/01/2016

Medalles de cartró i purpurina

24/12/2015

Impostos, la ràdio i el castell

21/12/2015

20-D a Sabadell: torna el PSUC?

21/11/2015

Sabadell power

25/10/2015

Pels pèls

Participació