Smatsa hauria cobrat sobrecostos de 6 milions d'euros a Sabadell

L’Ajuntament vol declarar nul·la la concessió feta l’any 2012 per les anomalies i incompliments detectats | Entre altres aspectes hi hauria la garantia econòmica inicial insuficient

Un camió de Smatsa recollint la brossa
Un camió de Smatsa recollint la brossa | Juanma Peláez
Redacció
18 de gener del 2017
Actualitzat a les 9:46h
L’empresa Serveis del Medi Ambient SA, Smatsa, hauria afegit sobrecostos a la factura pel servei prestat a l’Ajuntament de Sabadell de 6 milions d’euros. Així es detalla en l’informe que el consistori ha elaborat, i que podria comportar la suspensió del contracte que té assignat des de l’any 2012. Amb aquest objectiu, el govern preveu dur la proposta al ple municipal, amb l’objectiu que la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat declari nul·la la concessió, tal i com us va avançar NacióSabadell.
 
Segons dades a les quals ha tingut accés aquets diari, l’empresa hauria presentat anualment un increment de la despesa a través de justificacions vinculades a conceptes com ara l’increment de l’IPC o les despeses afegides, que incrementarien la factura fins els 6 milions d’euros anuals. Cal afegir que Sabadell destina un 10% del pressupost municipal a la recollida de residus i la neteja viària, motiu pel qual l’increment de la factura té efectes destacats a la caixa municipal.
 
Amb tot plegat, l’Ajuntament vol afrontar un contracte que hauria d’haver estat de serveis, amb una durada màxima de quatre anys, però que es va fer efectiu en forma de contracte de gestió de serveis públics, és a dir, en forma de concessió, i per un període de 15 anys. Es tracta d’una fórmula que incorreria en un defecte de forma, donat que per la naturalesa del propi contracte de servei hauria de ser la de 4 anys, i per això es demana la seva nul·litat.

Avals insuficients
 
Paral·lelament, en el procés d’adjudicació l’empresa havia de presentar un aval en forma de dipòsit de 12 milions d’euros, però d’aquests només en va presentar 600.000 euros, motiu que se suma a un incompliment del plec de condicions inicials. Per aquest motiu, només per aquesta raó no s’hauria d’haver acceptat l’empresa com a candidata. Tot i això, aquests fets ja han prescrit.
 
L’empresa, a més, està inclosa en el sumari del cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d’influències, concretament per determinar si es va afavorir l’empresa a través de l’exalcalde Manuel Bustos. Se’ls atribuiria un delicte contra l’administració pública.
 
Tot plegat es preveu traslladar-ho al ple municipal d’aquest mes de gener amb la voluntat d’elevar el cas a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. És previst que aquest dimecres l’alcalde, Juli Fernàndez, aporti més dades al respecte en una roda de premsa convocada a l’Ajuntament al punt del migdia.