Com podem combatre l'epidèmia de grip?

Consells per evitar contagis i pel tractament de la malaltia

Redacció
14 de gener del 2017
Actualitzat a les 9:44h
Una de les recomanacions és tapar-se amb un mocador en tossir o esternudar
Una de les recomanacions és tapar-se amb un mocador en tossir o esternudar | Departament de Salut. Generalitat de Catalunya
La grip ha començat, aquest 2017, una mica abans respecte dels anys anteriors. Segons les dades del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), la grip afecta a totes les edats, però a Urgències hi van, sobretot, els infants i les persones més grans i fràgils.

Les persones joves i sense altres malalties poden ser ateses als Centres d'Atenció Primària i, encara que acudeixin a Urgències de l'hospital, normalment poden tornar a casa després de ser visitats. Són els nens més petits, i especialment les persones més grans que tenen altres malalties, les que poden precisar ingressar a l'hospital.

El CST ha emès també un seguit de preguntes i respostes que ajuden a conèixer més a fons la malaltia, a més de les pautes que cal seguir en cas de contagi. També ha volgut recordar que la vacunació és la mesura més eficaç per prevenir la grip i les seves complicacions.
 
Quins símptomes produeix la grip?

La grip produeix, entre d'altres, febre alta, mal de cap, dolor muscular, esgarrifances, pèrdua de gana, dolor de gola, tos seca, irritació ocular i tots els símptomes d'inici brusc.

Què he de fer si em contagio?

Hi ha diversos consells a seguir en cas de grip. El primer és hidratar-se força: beure aigua, brous i infusions, i no forçar la ingesta alimentària. També és molt recomanable el repòs i no fumar.

Pel que fa a la higiene, és recomanable que, en mocar-se, tossir i esternudar, tapar-se la boca i el nas amb mocadors de paper, i llençar-los després de cada ús. També és molt recomanable rentar-se sovint les mans.

Per últim, si la persona malalta està seguint un tractament crònic, no l'ha de deixar. I, per la grip en si, no hi ha cap medicament que curi la grip, però alguns, com els analgèsics i antitèrmics, ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties, com el mal de cap o la febre. Sobretot, és important recordar que els antibiòtics no curen la grip.