El Banc Sabadell prioritzarà tenir la seu a la UE en cas d'independència

Josep Oliu adverteix que la decisió es pot prendre sense passar per la Junta d’Accionistes | Avança que l’entitat no aplicarà la reforma a les clàusules sòl a totes les hipoteques i defensa la transparència dels seus contractes

Josep Oliu, aquest divendres a la Cambra de Sabadell
Josep Oliu, aquest divendres a la Cambra de Sabadell | Albert Segura
13 de gener del 2017
Actualitzat el 14 de gener a les 9:39h
El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, adverteix que l’entitat podria traslladar la seva seu social sempre que necessités buscar aixopluc de la Unió Europea (UE). Oliu ho ha dit a Sabadell, on ha participat aquest divendres en una conferència sobre les perspectives econòmiques per aquest 2017.
 
Oliu defensa que la decisió es podria prendre en cas què l’entitat necessités trobar el suport de les institucions europees, sense parlar obertament del procés independentista en què es troba actualment Catalunya. En aquest sentit, ha especificat que la direcció del banc té tota la potestat per poder prendre decisions d’aquests tipus.
 
“No cal passar per la Junta d’Accionistes per moure la seu social, i això és un avantatge en cas que tinguem un risc i necessitéssim posar-nos a aixopluc de la UE”, ha assenyalat Oliu.
 
Clàusules sòl
 
Oliu també ha assegurat que no retrauran les clàusules sòl als clients amb hipoteques si no es tracta d’un cas molt evident. Defensa que en els seus contractes és un aspecte que sempre s’ha mostrat de manera transparent, i que la decisió es prendrà client a client.
 
“Sempre hem defensat que nosaltres som transparents, hi figura a primera pàgina i als notaris els ho fem dir, i si ho diem a cal notari, després que no ens vinguin a reclamar”, ha assenyalat Oliu. Amb tot, avança que es revisarà cas per cas.
 
“Si es tracta d’un cas clar, es negociarà amb el client, i si ens convenç que amb el director de l’oficina no es van entendre ho canviarem, però si no, no”, ha advertit.
 
La perspectiva pel 2017
 
Oliu ha dibuixat la perspectiva econòmica per al 2017 amb aires d’esperança, assegurant que les previsions no són gens dolentes: “És el primer cop que us ho dic des de l’any 2007”, ha dit en to de broma als assistents de la conferència.
 
El president del Banc Sabadell ha apuntat que es preveu un increment del protagonisme dels esdeveniments polítics, amb elements que afecten l’economia global i l’activitat bancària com ho poden ser a Europa la gestió del Brèxit i a Estats Units la irrupció de les polítiques de Donald Trump. “La crisi ha fet un descontentament en alguns països, però això es creen populismes que enganyant emboliquen la troca amb coses difícils de fer-se”, ha apuntat.
 
El cas americà és el que més preocupa per l’afectació que pot tenir en l’economia mundial. “Trump va ser la sorpresa que més importància té en l’economia mundial, la irrupció d’un senyor amb aspecte de pel·lícula de l’oest i que ningú sap ben bé què farà”, ha assenyalat. En aquest sentit, les seves promeses de retallar impostos i l’augment de la despesa en infraestructures són, destaca, totalment contraries a la previsió d’actuació a casa nostra.
 
Pel que fa al sistema bancari, l’any 2016 es va registrar una gran desconfiança cap a ell, fet que va fer baixar les cotitzacions a tot Europea per falta de visibilitat sobre els rendiments dels bancs i pels dubtes sobre la seva solvència.
 
Creixement d’Espanya
 
Pel que fa a l’Estat espanyol, Oliu preveu que l’Estat serà el país que més creixerà d’Europa, juntament amb Irlanda. “No creixerà tant com l’any passat, perquè hi ha factors com el preu de la gasolina que influeixen”, apunta.
 
En aquest sentit, destaca que l’ajust del mercat immobiliari a l’Estat ja ha arribat al seu punt final, amb preus en el sector amb taxes per sobre del 3%. “El crèdit s’estabilitzarà aquest 2017, i és possible que creixi un 0,5%”, ha apuntat.
 
Les perspectives per al banc
 
Pel que fa al Banc Sabadell, Oliu es marxa com a reptes per al proper any l’increment de visibilitat a Europa, així com un creixement de la inversió creditícia i seguir amb la reducció d’actius improductius. En aquest mateix sentit, preveu treballar en la contenció de costos a l’entitat i la transformació comercial de l’entitat.
 
“En l’horitzó 2020, preveiem treballar en el negoci al Regne Unit, així com a Amèrica, on Mèxic i Sud Amèrica es pot créixer i als Estats Units menys.