Sant Cugat ​implanta un sistema de recollida de voluminosos amb sancions de fins a 3.000 euros

Els voluminosos s’hauran de deixar al costat del contenidor més proper, el dia o dies assignats a cada barri | L'Ajuntament ha ideat una aplicació per intercanviar objectes que ja no s’utilitzen | Es crearà un nou espai de segona mà a la deixalleria municipal

Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, amb la regidora d'Entorn Urbà, Cristina Paraira
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, amb la regidora d'Entorn Urbà, Cristina Paraira | Localpress
Redacció
11 de gener del 2017
Actualitzat a les 11:02h
Amb l’objectiu de millorar la recollida de voluminosos a Sant Cugat, l’Ajuntament posarà en funcionament a partir del 6 de febrer un nou servei més fàcil, còmode i sense gestions per al ciutadà. El sistema consisteix en què s'assignarà a cada barri un dia de recollida pels objectes de grans dimensions com ara electrodomèstics o mobiliari, de forma que els veïns hauran de deixar-los al costat del contenidor més proper d'acord amb aquest calendari. D’aquesta manera ja no es passaran a recollir directament als domicilis. La mesura inclou sancions d'entre 750 i 3.000 euros per els veïns que  llencin al carrer un voluminós el dia que no toca. 

L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha remarcat que l’objectiu d’aquest nou servei és "mantenir la ciutat neta i ben endreçada, així com potenciar la reutilització". Conesa també ha demanat "un esforç col·lectiu perquè aquest nou sistema funcioni i els voluminosos es deixin al carrer el dia que toca".

Una aplicació per intercanviar objectes

D’altra banda, la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, ha explicat que amb la voluntat de fomentar la reutilització i allargar la vida útil dels objectes, l’Ajuntament ha ideat una aplicació de mòbil perquè els ciutadans puguin donar o intercanviar aquells estris que ja no fan servir. Aquests intercanvis o donacions s’han de fer sense compensació econòmica. Aquesta aplicació entrarà en funcionament el proper mes de març.

També es crearà un nou espai de segona mà a la deixalleria municipal amb els objectes que hi arribin i estiguin en bon estat. Aquests objectes es podran adquirir mitjançant un sistema d’intercanvi que funciona per punts. Quan els ciutadans deixin un objecte obtindran punts que després podran bescanviar per altres objectes. Si no es disposa de punts d’intercanvi, qualsevol ciutadà es pot quedar un objecte pagant un preu simbòlic que es destinarà a un projecte social. Així mateix, amb l’aplicació també es poden reservar els objectes de segona mà que hi haurà a la deixalleria municipal.

Amb la voluntat d’enfortir la contractació responsable de l’Ajuntament sota criteris socials, la licitació d’aquest servei de recollida va estar reservada a centres especials de treball i/o empreses d’inserció laboral. L’empresa que ha guanyat aquest concurs ha estat la Fundació Engrunes.
 
El calendari de recollida

Centre ciutat: dijous i diumenge
Mira-sol: dimarts
Valldoreix: dilluns (en aquest cas s’han de deixar a les cantonades)
La Floresta i les Planes: dimecres

Els voluminosos s’han de deixar a partir de les 20:00 hores al costat dels contenidors. A Valldoreix s’hauran de deixar a les cantonades.

D’altra banda, per a persones molt grans o persones amb mobilitat reduïda que no poden baixar els voluminosos al carrer es continuarà oferint el servei de recollida a domicili. En aquest cas cal trucar al telèfon gratuït 900103146.