El Consell Comarcal organitza mòduls formatius per a l’obtenció del certificat de primera acollida

Amb aquestes sessions formatives es vol fomentar la integració i promoure l'autonomia i la igualtat d'oportunitats de les persones estrangeres. | El servei de primera acollida es pot sol•licitar a quatre municipis de la comarca: Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sentmenat i Vacarisses.

Una de les sessions formatives per obtenir el certificat de primera acollida.
Una de les sessions formatives per obtenir el certificat de primera acollida. | CCVOC
La Torre
02 de gener del 2017
El Consell Comarcal del Vallès Occidental, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Polinyà i l'Associació Noves Vies, ha organitzat sessions formatives sobre coneixements laborals amb l'objectiu de fomentar la integració i promoure l'autonomia i la igualtat d'oportunitats de les persones nouvingudes a la comarca. Durant el curs formatiu s'han tractat conceptes bàsics de la normativa sociolaboral, drets i deures laborals, temes relacionats amb el funcionament del mercat laboral i normativa bàsica d'estrangeria. Tanmateix, s'ha donat als participants informació útil per a la recerca d'ocupació. La formació ha tingut lloc al Centre de Formació Permanent.

El conseller comarcal de l'Àrea de Benestar Social, Pol Altayó, ha ressaltat “la importància i l'esforç que fan les persones nouvingudes per a conèixer els elements singulars del nostre país. Des de l'administració pública hem de facilitar al màxim aquest procés. El certificat de primera acollida té un valor important d'integració, convivència voluntat”. També ha assegurat que “el Consell Comarcal seguirà impulsant totes les actuacions possibles per a facilitar la integració de les persones nouvingudes”.

L'activitat, que s'ha fet aquest mes de desembre a Polinyà, ha anat adreçada a tota la ciutadania i especialment a les persones estrangeres, ja que acreditar la realització d'aquest curs és un dels requisits per obtenir el certificat de primera acollida. Aquestes sessions formatives s'emmarquen així dins el Servei de Primera Acollida i compten amb el Suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona.

Els altres coneixements que s'han d'acreditar per obtenir el certificat de primera acollida són els coneixements sobre les llengües oficials de Catalunya i formació sobre la societat catalana i el seu marc jurídic. Tenir el certificat pot facilitar als nouvinguts la renovació i obtenció de permisos de residència.

El servei de primera acollida es pot sol·licitar a quatre municipis de la comarca: Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sentmenat i Vacarisses.  Amb aquest servei, les persones nouvingudes (persones estrangeres, persones immigrades, sol·licitants d'asil o de protecció subsidiària, refugiades, apàtrides i retornades) disposen d'una informació molt útil que facilita la seva arribada i estada al nou lloc de residència.

El dia 18 de novembre de 2014 la Generalitat de Catalunya va aprovar el decret de serveis d'acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya. Aquest és el marc legislatiu en que es recolza el Consell Comarcal del Vallès Occidental per fer l'estada més fàcil a les persones nouvingudes, convençuts que la diversitat és un valor afegit per a la comarca.

Des de l'ens comarcal s'han atès un total de 46 persones de manera individual. També s'han elaborat guies d'acollida per facilitar a les persones que acaben d'arribar informació sobre els serveis i recursos que poden trobar en el seu nou municipi. Oferir la possibilitat de conèixer l'entorn més immediat de les persones nouvingudes és una necessitat per a millorar la seva integració.

Per inscriure's a cursos futurs els interessats poden demanar hora al Servei de Primera Acollida, on se‘ls orientarà sobre el programa formatiu més adequat a les seves necessitats, al telèfon 93.727.35.34.