La Fiscalia demana 2 anys de presó i 6 d'inhabilitació per a Manuel Bustos

Respon a la retirada de multes a familiars quan era alcalde de Sabadell | També demana sis anys i mig de presó per a l'excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran

Manuel Bustos, sortint dels Jutjats de Terrassa
Manuel Bustos, sortint dels Jutjats de Terrassa | Albert Segura
Albert Segura
30 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:04h
La Fiscalia Anticorrupció demana dos anys de presó i sis d'inhabilitació per a l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), per haver ordenat presumptament que la Policia Municipal retirés multes de trànsit a familiars seus, concretament a la seva dona i els seus fills l'any 2012, segons han confirmat fonts properes a Bustos a NacióSabadell. També demana sis anys i mig de presó per a l'excap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, com a responsable de l'execució de la petició.

Concretament, la Fiscalia considera que Bustos ha comès dos delictes de tràfic d'influències, i per aquest motiu també demanen una multa de 800 euros. A Duran li atribueixen falsedat documental i malversació, donat que hauria abonat amb diners del cos l'alliberament del cotxe dels fills de Bustos, que se l'havia endut la grua.

Segons el relat de l’acusació, Bustos va trucar el 28 de març de 2012 a Duran perquè solucionés una multa contra la seva esposa, que hauria estacionat de manera indeguda en una parada d’autobús. Més tard, al juny, es va repetir una situació similar, però en aquest cop era el cotxe del seu fill que la grua se l’havia endut per haver aparcat en zona de càrrega i descarrega. En aquesta ocasió, també hi va participar el llavors coordinador d’Espai Públic, Xavi Izquierdo, que és amic de la família.

Una condemna ferma
 
El cas Mercuri compta amb 35 peces obertes, però només una sentència ferma. Es tracta de la peça separada de Montcada, en què Bustos va ser condemnat a un any i quatre mesos de presó per presumptament haver beneficiat una exalt càrrec del govern tripartit i amiga de Manuel Bustos perquè aconseguís una plaça a l'Ajuntament de Montcada i Reixac. La sentència també es feia extensiva al seu germà i exregidor Paco Bustos i l'exsecretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, tots tres acusats d'un delicte de tràfic d'influències.

Tot i això, el passat mes de juliol el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar la suspensió de l'ingrés a presó durant els propers 5 anys, sempre que no cometin un altre delicte o siguin condemnats per un altre. De la mateixa manera es va acordar ajornar i fraccionar la pena de multa, que s'elevava a la quantitat de 60.000 euros, i que va ser imposada a cadascun dels tres penats en la sentència de 30 de març del 2015.

Actualment estan abonant els imports en un total de 22 quotes fins l’abril de 2018. Als condemnats no se'ls aplicarà la pena de presó si en el termini de 5 anys no delinqueixen, però a més s'estableix una possibilitat de retallar aquest temps i reduir-lo a dos anys si presenten un pla de formació a complir en relació als bons fins que han de guiar les actuacions de l’administració pública i els principis d’accés dels ciutadans als càrrecs i ocupacions públiques. Aquest programa de formació cal que l’aprovi el tribunal i ha de fer-se a un centre de referència (Universitat o Escola d’Administració Pública de Catalunya).

Presó o no presó
 
Tal i com destacava en una entrevista a NacióSabadell l’advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, Raul Garcia Barroso, una nova sentència ferma no suposaria l’ingrés directe de Bustos a la presó. D’acord amb el Codi Penal antic, per suspendre la pena de presó la pena ha de ser inferior als dos anys, s’ha de poder reparar el dany i s’ha de tractar d’un delinqüent primari. “Bustos té una condemna ferma des de febrer de 2016, però els fets pels quals se’l condemna van passar l’any 2012, moment en què no havia comès cap delicte”, explicava Barroso per justificar que el jutge evités l’ingrés a presó.
 
Això, però, no és un procediment automàtic, i en la propera condemna, si n’hi ha, encara que sigui inferior a dos anys podria suposar evitar de nou la presó, donat que els fets pels quals se’l jutge també són anteriors a la primera condemna. El jutge, en aquest cas, pot valorar què fer, en base a un criteri subjectiu.