Demanen extremar la precaució al litoral per la previsió de forts vents i mala mar

Protecció Civil activa en fase de prealerta els plans Procicat i Inuncat davant un episodi de mal temps que es pot allargar fins dimarts

Redacció
19 de desembre del 2016
Les fortes ratxes de vent poden afectar a la mar
Les fortes ratxes de vent poden afectar a la mar | Aleix Ramírez
Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase de prealerta el pla PROCICAT per la previsió d'incidències derivades de fort vent al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. Les afectacions més significatives s'esperen a les zones urbanes del litoral de Barcelona, i en especial al front marítim.

A més, s'ha activat també el Pla per Inundacions de Catalunya, l'INUNCAT, per la possibilitat d'inundacions al front marítim causat pel fort onatge, especialment al litoral central. Entre d'altres, es demana extremar la precaució en la mobilitat i també en la pràctica d'activitats a l'aire lliure. A més, es recomana no posar-se en situació de risc a les zones portuàries, espigons i en totes les activitats que es realitzin a prop de la costa.

En aquest sentit, Protecció Civil insisteix en què cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat, malgrat aparentment no s'observi una situació de risc.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), des d'aquesta nit de diumenge i tot aquest dilluns, el vent de component Nord i Est provocarà onades superiors als 2,5 metres a tot el litoral català, i podran arribar a prop dels 4 metres a partir del migdia. La situació de risc es pot agreujar amb les pluges que afectaran dilluns diversos punts del litoral.

Pel que fa al fort vent, el fenomen s'accentuarà a partir de la mitjanit de dilluns -que es quan s'esperen les majors ratxes de vent a Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme-, situació que es pot allargar fins dimarts. A banda de demanar prudència en la mobilitat i evitar desplaçaments més enllà dels estrictament necessaris, Protecció Civil demana que, en els moments de les ràfegues més intenses, protegir-se d'elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.

Entre aquests, zones arbrades (per la possibilitat de caiguda de branques i arbres) i també objectes suspesos, com rètols, senyals o tendals. També es recomana com a mesura de prevenció que es fixin bé o retirin els objectes (testos, cadires o taules) que estiguin a l'exterior, a balcons o terrasses, i que puguin ser desplaçats per l'aire.

Suspensió de classes al País Valencià

El departament d'Educació del País Valencià ha informat a través de les xarxes socials que algunes classes seran suspeses aquest dilluns a causa d'aquest episodi de vent.