ENTREVISTA

Rah-mon Roma: «Els nens han canviat, es tracta d'una generació molt més visual»

El cantant i animador sabadellenc ofereix un concert a LaSala Miguel Hernàndez per presentar una versió 2.0 del seu clàssic "Per Nadal Pas de Pardal" | Inclou tres temes nous, un d'ells dedicat a Joan Oliver

per Norma Vidal, Sabadell | 17 de desembre de 2016 a les 09:00 |
Rah-mon Roma en una actuació. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Rah-mon Roma torna a Sabadell per presentar la versió 2.0 del seu clàssic Per Nadal, pas de Pardal. Després de 21 anys el cantant i animador sabadellenc ha decidit revisar aquest treball, que amb el pas del temps s'ha convertit en una peça clau de l'època nadalenca a escoles, fires i també a les llars catalanes. La revisió inclou tres temes nous, entre els quals destaca Borrissol d'àngel, una peça molt especial que compta amb lletra de Pere Quart. L'artista, que oferirà un concert visual, lúdic i participatiu aquest diumenge a LaSala Miguel Hernández, ho ha explicat a NacióSabadell.

- Què l'ha portat a revisar Per nadal, pas de Pardal?

Volia revisitar el disc i actualitzar-lo. El que hem fet ha estat remasteritzar-lo tot i afegir tres cançons noves.

- Quines són aquestes novetats?
A Betlem me'n vaig, que és una cançó no gaire coneguda, dels anys 20 o 30 i que no està inclosa en cap cançoner popular. També hi hem afegit el El tunc que tan tunc, un tema tradicional que hem arranjat amb cadències flamenques i ritmes berbers i per últim Borrissol d'àngel, que és un tema que compta amb lletra de Joan Oliver. 


- És la seva petita aportació a l'any Joan Oliver?

Exacte. És una aportació puntual i personal que he volgut fer. 
 

Rah-mon Roma en un concert a Barcelona. Foto: Cedida


- A banda de la revisió del disc, també trobarem novetats a l'espectacle?
Sí. L'hem actualitzat als nostres temps. El que oferim és un concert de Nadal tradicional però amb una visió més actual i amb cançons del calendari popular com per exemple la de retallar papers que parla de les llufes o la de l'home dels nassos. El que volíem era omplir els buits que hi ha perquè aquests temes també esdevinguin peces populars. A l'espectacle a més proposem jocs, accions i convidem als participants a cantar. Alhora projectarem imatges i lletres. 

- A qui va dirigit?
És un muntatge familiar, per a infants que tinguin 2 o més anys. 

- Quina creu que és la clau de l'èxit d'aquest treball que després de 21 anys segueix sent una obra molt utilitzada arreu de Catalunya?
Aquest és un disc estacional que conté cançons tradicionals que s'utilitzen molt a les escoles per cantar o fer concerts per Nadal, també a les corals, o simplement per escoltar nadales. És un disc molt ben fet. Sempre ha agradat i té cançons que la gent escolta i reescolta.
 

Rah-mon Roma explicant un conte. Foto: Cedida


- Fa més de 30 anys que es dedica a aquest món, ha editat contes, discos, fa espectacles diversos...en quin punt de la seva carrera es troba?
Més que carrera jo sempre parlo d'una professió. Jo segueixo com sempre, amb idees i projectes nous. Sempre s'ha d'anar innovant. No podem viure del passat, ens hem de moure igual que la societat que no para. 

- I aquest esperit innovador es veu en els espectacles
Sí, es clar. Els nens han canviat i cal adaptar-nos. És una generació molt visual necessita molts ítems, imatges i moviment per seguir els espectacles. La societat va evolucionat i els nens també. A vegades els pares cremen etapes, els intentem adulterar fer grans abans d'hora. És important donar-los del seu espai. Amb aquests espectacles que no són un videojoc, sinó una cosa molt propera i directe poden participar d'una manera més viva i entendre millor tot. 
 

 

Participació