L'Artèxtil serà un nou pol d'habitatges, equipaments i zones verdes

La Comissió territorial d’urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament avui el Pla de millora urbana del sector | També ha aprovat el Pla especial de protecció dels béns de la ciutat, amb un total de 797 elements inclosos

Vista aèria de l'Artèxtil
Vista aèria de l'Artèxtil | GoogleMaps
Redacció
15 de desembre del 2016
La Comissió territorial d’urbanisme de Barcelona ha aprovat definitivament avui el Pla de millora urbana del sector Artèxtil de Sabadell. Segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, aquest pla preveu transformar aquesta antiga illa industrial en un pol d’equipaments públics, habitatge i noves zones verdes.
 
L’àmbit es divideix en dues àrees, una d’elles, on se situa l’antiga indústria, té façana a la Gran Via i als carrers Romeu, Alfons Sala, Quevedo i Covadonga. El Pla preveu recuperar l’edificació protegida i qualificar-la com a equipament.
  
Al nord d’aquesta primera zona es concentraran les noves edificacions residencials, amb un sostre màxim de 12.388 m2 i un topall de 165 pisos. Els blocs que es construeixin als carrers Romeu i Covadonga tindran planta baixa i dos pisos.
 
En canvi, els de la Gran Via tindran planta baixa i entre 6 i 11 pisos, seguint el model implantat al llarg dels anys en aquest carrer. Igualment, es crearà un nou espai lliure de 1.859 m2 entre la Gran Via i el carrer Covadonga que donarà continuïtat als recorreguts de vianants previstos.
 
La segona àrea d’aquest àmbit de planificació se situa al barri de Sant Oleguer, entre l’avinguda Egara, el passeig de Bèjar i els carrers Bradford i Buenos Aires. Acull unes pistes esportives i una piscina en desús, que originàriament estaven al servei de l’Artèxtil i que el Pla considera equipaments esportius comunitaris públics.
 
Conservació del patrimoni
 
A més, la Comissió també ha aprovat definitivament el Pla especial de protecció dels béns arqueològics, mediambientals i arquitectònics del municipi. Es tracta d’un instrument de gestió i conservació de 797 elements, que estableix els mecanismes de protecció i les actuacions permeses en cadascun.
 
El Pla recull 315 béns amb valor arquitectònic; 67 àrees d’expectativa arqueològica; 239 jaciments arqueològics o paleontològics; 11 espais d’interès mediambiental, i 165 elements d’interès mediambiental (com ara arbres, fonts, sèquies o hortes).
 
El document recull tots els elements de forma individualitzada, cadascun amb una fitxa que descriu i analitza el seu estat, acompanyada de la descripció històrica i la documentació, així com el tipus de protecció que té i les intervencions que s’hi poden fer.