Sabadell planta en dos anys 700 arbres per superar les ventades del 2014

Les tasques de neteja del rodal van finalitzar la passada primavera | El govern local aposta per la regeneració natural del bosc tot i que està actuant en punts concrets | L'executiu ha encarregat un estudi a l'Adenc per analitzar la recuperació de la zona Nord del municipi | Abans de final d'any se celebrarà una reunió per abordar la gestió de Can Deu

Escolars treballant en les tasques per replantar arbres a La Salut
Escolars treballant en les tasques per replantar arbres a La Salut | Norma Vidal
Norma Vidal
07 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:56h
L'Ajuntament de Sabadell ha plantat al llarg d'aquest any un total de 700 arbres a les zones del rodal de la ciutat que van quedar més afectades per la ventada que el 9 de desembre de 2014 va afectar el Vallès Occidental. A Sabadell el vent va arribar als 101 km/h, causant la caiguda de semàfors, arbres, panells informatius i arrencant persianes. En total el consistori calcula que fruit de l'episodi van resultar afectats 280.000 arbres. Ara, dos anys després, han finalitzat els treballs de desbrossament i neteja de caminis i la mirada està fixada en la recuperació dels boscos. 

Segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, els tècnics especialitzats en aquesta temàtica asseguren que la millor opció és la regeneració natural dels arbres. Amb tot, adverteix que en zones concretes s'ha decidit actuar plantant arbres per "donar una empenta" a la natura. Aquest és el cas de Castellarnau, Sant Julià - una de les àrees que més afectacions va patir juntament amb el bosc de Can Deu - i la zona de La Salut. 

"Totes les plantacions les han dut a terme escolars perquè volem que prenguin consciència d'aquesta situació", assegura el regidor que explica que aquest 2016 s'han plantat 700 arbres a tot el rodal. Precisament aquest dimecres alumenes de les escoles Samuntada i Juan Ramon Jiménez han treballat a la zona per plantar-hi 200 exemplars. Les espècies que s'estan treballant són el pi blanc, l'alzina, el roure i altres plantes com la ginesta. 
 

Dos infants plantant un arbre amb ajuda d'una mestra. Foto: Norma Vidal


"El primer espai on es va actuar va ser a Castellarnau abans de l'estiu i hem vist que els plançons estan arrelant i que el ritme de recuperació del bosc és bona", ha apuntat Berlanga que ha insistit que el rodal "no és un parc natural, sinó un bosc i necessita el seu temps per recuperar-se". 

Estudi a la zona nord

Berlanga ha explicat que el govern de la ciutat ha encarregat un estudi a l'entitat ecologista Adenc per analitzar la capacitat i e ritme de regeneració de la vegetació a la zona nord de Sabadell. "Es tracta d'un espai d'especial interès entre Sabadell i Terrassa, a la Grípia i Ribatallada", ha assenyalat el regidor. La previsió és que estigui enllestit la primavera de 2017.

La gestió de Can Deu

El regidor també s'ha referit al bosc de Can Deu, la polèmica que va generar la moció que van presentar Ciutadans, PP i PSC per municipalitzar-lo i la valoració negativa que n'ha fet la Fundació Antiga Caixa Sabadell

"Es tracta d'un espai protegit que la ciutat estima i treballarem amb els veïns i la Fundació perquè pugui anar-se recuperant", ha apuntat Berlanga que ha dit que crearan espais de treball. Alhora ha explicat que abans de finals d'any se celebrarà una trobada amb aquests actors per posar sobre la taula la gestió d'aquesta zona verda.