Denuncien que es vulneren els drets dels catalanoparlants a la UAB

Plataforma per la Llengua i l’Assemblea d’Estudiants de Dret reclamen més presència del català a les aules | Apunten que una mala gestió acadèmica fa que el gruix d’assignatures es facin en castellà | La universitat nega que s'imparteixin més classes en castellà

Francesc Marco i Gonzalo Bonnín, en roda de premsa
Francesc Marco i Gonzalo Bonnín, en roda de premsa | Albert Segura
29 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:26h
Plataforma per la Llengua i l’Assemblea d’Estudiants de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) denuncien que el gruix d’assignatures que s’imparteixen a la facultat són en llengua castellana. Asseguren que tot i haver-se matriculat en assignatures de llengua catalana, els alumnes es troben en moltes ocasions que a la classe el professor utilitza el castellà.
 
Tot i no disposar de dades percentuals, els dos col·lectius posen sobre la taula el fet que no es respectin els drets dels alumnes que volen fer classe en català en massa ocasions. “Et pots matricular en els dos idiomes, però si ho fas en català, en arribar a classe es donen situacions com ara que hi ha estudiants d’Erasmus que no entenen el català i demanen que es faci en castellà, o que el professor directament imparteixi la classe en castellà”, assenyala Gonzalo Bonnín, portaveu de l’Assemblea.
 
En aquest sentit, apunten a un problema que neix duna mala gestió acadèmica, donat que caldria posar més èmfasi en que els estudiants d’Erasmus que no coneixen el català no es matriculessin en classes que s’imparteixen en aquesta llengua.
 
Un reflex de la realitat
 
Plataforma per la Llengua ha donat suport a la denúncia, donat que asseguren que el problema idiomàtic també es dóna en la judicatura. “Només el 8,4% de les sentències de 2015 són en català, i el 75% dels advocats reconeixen que els han demanat que canviïn de llengua al català, i això és encara més greu”, ha expressat Francesc Marco, portaveu de Plataforma per la Llengua.
 
Per aquest motiu, la plataforma assegura que recollirà les queixes dels alumnes per vehicular-les al deganat de la Facultat i el rectorat del centre per reclamar que es respecti el criteri idiomàtic en la matriculació.

La universitat nega que es facin menys classes en català
 
La degana de la Facultat de Dret, Esther Zapater, ha negat en declaracions a NacióSabadell que s’imparteixin menys classes en català que en castellà, assegurant que un 70% del total es fan en llengua catalana. “Hi ha presència de castellà, però per un tema vinculat a la internacionalització i al doble títol”, ha assenyalat.
 
De la mateixa manera, assegura que els estudiants d’Erasmus que venen a cursar els seus estudis a la UAB venen amb coneixement de causa. “No hem tingut mai, a més, cap petició d’alumne per fer un canvi de grup perquè es parli en una llengua que no és l’acordada”, afegeix. En aquest sentit, apunta que des de l’any 2004, temps en què també ha estat Vicedegana d’Estudiants i Coordinadora d’Erasmus, no li consta cap petició en aquesta línia.