La Generalitat busca 100 famílies que puguin acollir infants de fins a 6 anys

Es tracta de nens i nenes que per diversos motius no poden romandre temporalment amb les seves famílies biològiques | Actualment hi ha 600 famílies acollidores, 20 a Sabadell

Una mare d'acollida, en la presentació de la campanya
Una mare d'acollida, en la presentació de la campanya | Albert Segura
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:43h
La Generalitat ha posat en marxa una campanya per trobar un centenar de famílies que estiguin disposades a acollir temporalment infants de 0 a 6 anys. Es tracta de l’objectiu que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies s’ha plantejat per aquest 2017, amb la finalitat de dotar els més menuts d’un entorn familiar del qual no en poden gaudir per diversos motius.

La campanya s’ha presentat a Sabadell, on el Govern ha decidit dur a terme els actes principals de divulgació, donat que l’àmbit on més necessitat d’acolliment hi ha és a l’àrea metropolitana de Barcelona.
 
Actualment hi ha unes 600 famílies que acullen un miler d’infants, molts d’ells amb germans que tenen les mateixes necessitats que ells. Amb tot, ho ha 600 nens i nenes de fina 18 anys que encara busquen acollida, un centenar d’ells menors de 6 anys, una franja on el Govern hi ha volgut centrar els seus esforços.
 
“És per aquest motiu que necessitem cent famílies acollidores, d’aquesta manera els podríem treure de les institucions i que estiguin tots en família, que és el que haurien de tenir cada un d’ells”, ha explicat la conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en la presentació de la campanya. 

La campanya
 
Per tot plegat, la campanya, que té com a lema Tu pots ser la família que està esperant, té com objectiu divulgar l’acolliment, que és diferent a l’adopció. En el primer dels casos, l’estada de l’infant té caràcter temporal, amb la finalitat que acabin tornant amb la seva família biològica, mentre que l’adopció té caràcter definitiu.
 
També es busca arribar a conscienciar sobre la necessitat d’acollir, principalment entre les edats compreses entre els 0 i 6 anys, però obrint el focus fins la majoria d’edat, donat que en molts casos els menuts tenen germans. “Volem generar un moviment social de compromís, i arribar a trobar famílies per a la resta d’edats”, ha assenyalat la directora de l’Institut Català de l’Acolliment, Agnès Rossiñol.

En aquesta ocasió, es destaca la necessitat de trobar famílies d’acollida per als infants, alguns dels quals pareixen algun tipus de malaltia greu o tenen un elevat greu de discapacitat.
 
Sabadell, exemple a l’àrea metropolitana
 
La campanya arrenca a Sabadell donat que el gruix de necessitats d’acollida se centra a l’àrea metropolitana de Barcelona, sobretot a la ciutat de Barcelona i els dos Vallès. “Calen bons connexions per la proximitat i va en la sintonia amb del que s’ha fet a nivell d’acció social”, assenyala Rossiñol.
 
En el cas de Sabadell, actualment hi ha una vintena de famílies acollidores, i s’està treballant en sintonia amb la feina que s’està fent des de la regidora d’Acció Social.