El ple de Sabadell demana que no s'expedienti un jove antifeixista

El noi ha estat multat amb 400 euros per organitzar una manifestació contra els atacs feixistes a la ciutat | El govern ha donat suport a la moció

El jove Daniel Marcos, en la seva intervenció al ple
El jove Daniel Marcos, en la seva intervenció al ple | Albert Segura
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 23:50h
El ple municipal de Sabadell demana que no s’expedienti un jove de la ciutat per organitzar una manifestació antifeixista. Es tracta de Daniel Marcos, que va ser identificat sense comunicació del fet i que mig any més tard ha rebut una multa de 400 euros, atribuint-li l’organització de la marxa.
 
Els fets van passar el 24 d’abril d’aquest any, i en ella hi van participar centenars de persones, entre elles regidors del govern municipal i el mateix alcalde, Juli Fernàndez, i diputats com Joan Mena (En Comú Podem) o Gabriel Rufián (ERC). “Se m’ha multat per condemnar el feixisme, se’m va multar sense identificació personal, amb unes fotografies, entenc, així, que els Mossos d’Esquadra tenen arxius policials il·legals”, ha apuntat Marcos abans d’arrencar el debat de la moció.
 
El text promou que l’Ajuntament es posicioni condemnant el feixisme i en contra de la Llei de Seguretat Ciutadama, coneguda com la Llei Mordaça. De la mateixa manera, es recorda que la manifestació responia a l’augment de persones d’estètica feixista a la ciutat, que va arribar a fer atacs a espais com el casal L’Obrera.
 

Capçalera de la manifestació, aquesta tarda. Foto: Juanma Peláez


Amb tot, s’insta el conseller d’Interior, Jordi Jané, que no es denunciï cap veí que exerceixen el dret a la reunió o la manifestació i que no s’actuï en favor del nazisme o el feixisme. “Sabadell ja ha patit suficient la xacra dels grups feixistes”, ha afegit el regidor de Serveis Centrals, Albert Boada.
 
Pel seu cantó, el portaveu del PP, Esteban Gesa, ha remarcat el seu rebuig a qualsevol feixisme, ja sigui d’esquerres o de dretes, fet que ha titllat de “repugnant”, però ha remarcat la necessitat de saber si es tracta d’una multa per organitzar una manifestació contra el feixisme o per organitzar la marxa sense comunicació prèvia. Adrián Hernández (Ciutadans) també ha apuntat la seva oposició a què el text de la moció ataqui els cossos de seguretat per “considerar que no fan suficient contra el feixisme a la ciutat”, motiu que ha assegurat que l’incomoda. A més, ha destacat, juntament amb Gesa, que no podien demanar la retirada de la sanció, tal i com proposava el text. 
 
Des del grup municipal de CiU, Josep Beltran, ha assenyalat que tots tenim “deures i obligacions”, pel que fa a la comunicació de l’organització de la mobilització. Pel seu cantó, Gabriel Fernàndez ha destacat que el contingut de la moció aborda la no aplicació de la Llei Mordaça, fet que cal defensar davant de mobilitzacions pacífiques com la del passat mes d’abril.

L'alcalde, Juli Fernàndez, ha assegurat que ha traslladat a la Generalitat la seva "estranyesa" davant la sanció, i que en els previs dies hi va haver una comunicació fluïda i directa amb els responsables de les policies municipal i dels Mossos d'Esquadra: "Els vaig traslladar que hi hauria una manifestació", ha assegurat. 

Finalment, la moció ha prosperat amb els vots a favor dels grups que formen part del govern, ERC, Unitat pel Canvi, Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell.