Joan González: «Fer pessebres és un art que va més enllà de la cultura religiosa»

El president de l'Agrupació Pessebrista de Sabadell posa en valor el treball que hi ha darrere els diorames i tot el procés creatiu | L'entitat compleix aquest 2016 el seu 75è aniversari i inaugura aquesta tarda la seva 40ena mostra | La cita inclou 43 diorames de pessebristes i una vintena fets per cursetistes

Joan González, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell
Joan González, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell | Juanma Peláez
Norma Vidal
26 de novembre del 2016
"La tradició de muntar el pessebre és quelcom que va més enllà de les creences religioses". Així ho assegura Joan González, president de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell que assegura que es tracta "d'una representació artística que forma part de la cultura tradicional catalana". González ho ha explicat a NacióSabadell coincidint amb la inauguració aquest dissabte a les 19:00 hores de la 40ena edició de la mostra de pessebres de l'entitat que enguany celebra els seus 75 anys de vida. L'acte comptarà amb la presència del director de Cultura Popular, Lluís Puig. 

Alguns hi treballen des d'abans de l'estiu, d'altres van començar a posar-se les piles a principis de mes i en alguns cassos hi ha qui encara a aquesta hora està ultimant els darrers detalls. Tot plegat perquè aquest dissabte obri portes la 40 mostra de pessebres de Sabadell que compta amb una vintena de diorames fets per cursetistes, onze de mida mitjana i tretze de gran tamany. 
 

Un membre de l'entitat acabant el seu pessebre Foto: Juanma Peláez


"Fa mesos que hi treballem, jo vaig començar a l'estiu i ja he acabat, però hi ha qui encara té molta feina per fer", explicava Joan González el passat dijous quan encara hi havia molts pessebres pendents de pintar-se. González participa a la mostra des del primer any i actualment el seu fill també duu a terme un diorama major i la seva dona s'encarrega de fer i pintar els personatges. "Ella fa les figures", comenta mentre mostra un Mosso d'Esquadra amb el vestit d'època. 

Per González els pessebres són una tradició que va més enllà de les creences religioses: "És igual que les persones que fan pintura o altres activitats artístiques", assegura el pessebrista que considera que "fer el pessebre és una cultura". En aquest mateix sentit s'expressa en Xavi Valls, un jove de 31 anys que va començar a crear pessebres quan en tenia 11. "Primer a la sala petita i ara aquí". Valls assenyala que a l'entitat hi ha persones de totes les edats i afirma que la majoria de persones que hi prenen part no fan els pessebres per motivacions religioses: "No és el més habitual, hi ha qui ho fa per herència com jo o per tradició catalana o simplement com a forma d'expressió artística", indica el jove de 31 anys que diu que ell és membre de l'Agrupació des de fa 20 anys. 

Aquest Nadal Valls està treballant de valent en el seu diorama perquè ha decidit incloure-hi molts elements de fusta. "Cada any hi dedico més temps, i aquest està sent més complicat perquè he decidit anar més enllà de les finestres típiques i faig baranes, barrots i molts detalls amb fusta", indica el jove que explica que està reproduint una taverna rural on es produeix l'anunciació als pastors.

En un altre esfera es troba Sergio Gutiérrez, un jove de 38 anys que fa un mes i mig que elabora un pessebre a la sala petita, la dels cursetistes. "Aquest any no s'ha fet el curset, però estic treballant des de fa un mes i mig i he aprés molt", explica Gutiérrez que insisteix en què "no cal ser manetes, simplement posar-hi ganes". 
 

Sergio Gutiérrez acabant les seves figures. Foto: Juanma Peláez


Una entitat amb 75 anys de vida

L'exposició d'aquest any coincideix amb el 75 aniversari de l'entitat. Per celebrar-ho enguany l'Agrupació s'encarregarà de fer el pessebre que es pot visitar al monestir de Montserrat a partir del 24 de desembre. "Hi anirem el mateix dia pel matí i el muntarem", apunta González assegura que "75 anys és tota una vida". 

Per celebrar aquest aniversari, a més, el proper 19 de febrer l'entitat portarà una placa al monument de Pau Casals que hi ha a Montserrat: "Ell va ser un dels pioners en quan a música de l'oratòria del pessebre, i totes les entitats pessebristes que vulguin poden posar la seva placa allà i nosaltres anem a fer-ho", comenta González.