Els nous helicòpters del SEM podran fer rescats de nit

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell passarà a ser base aèria a partir del febrer en substitució de Sant Cugat | Els aparells són més ràpids, suporten més càrrega i incorporen elements d'assistència mèdica durant el trajecte

El nou helicòpter arribant a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell
El nou helicòpter arribant a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell | Juanma Peláez
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:05h

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) incorporarà a partir del proper mes de febrer i de manera progressiva quatre nous helicòpters medicalitzats que milloraran les prestacions ofertes fins ara pels aparells actuals. Les naus són més ràpides, suporten més càrrega i, com a principal novetat, permetran treballar de nit, cosa que fins ara no és possible.

La presentació del nou aparell s'ha fet a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, que a partir del febrer es convertirà en la base aèria d'emergències de la demarcació de Barcelona. Pren, així, el relleu a la base de Sant Cugat del Vallès, situada a l'Hospital General de Catalunya. La presentació l'han ofert el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, el conseller de Salut, Toni Comín, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el nou cap del SEM, Joan Sala.
 

L'helicòpter, amb la Mola de fons. Foto: Juanma Peláez


Els helicòpters són AirbusH135, equipats amb les darreres innovacions tecnològiques que els fan unes màquines molt millors que les que han volat en els darrers deu anys per atendre serveis d’emergències, uns Eurocopters EC135. “Ens hem emmirallat en els països del nord d’Europa per dissenyar els nous aparells”, ha assenyalat el conseller de Salut, Toni Comín.
 
Com a gran novetat destaca la possibilitat de fer vols de nit, un fet que fins ara no era possible i que permetrà donar suport en les tasques d’emergència un cop es pongui el sol, cosa que s’ha qualificat com d’assignatura pendent. “Augmenten la seva velocitat, que pot arribar als 278 km/h, podrà aixecar fins a 60 quilos més que els anteriors i permetrà traslladar els pacients amb més estabilitat i aerodinàmica”, ha assenyalat el director del SEM, Joan Sala, que s’ha estrenat en el càrrec en la presentació de l’aparell.
 

L'helicòpter a la nova base. Foto: Juanma Peláez


Sabadell, protagonista
 
La presentació s’ha fet a Sabadell, on el proper mes de febrer l‘Hospital Parc Taulí es convertirà en nova base aèria d’emergències. Agafa el relleu de l’Hospital General de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, que a dia d’avui és la base.
 
El canvi respon al fet que fa dos anys el RACC deixés de prestar l’atenció mèdica en l’helicòpter, moment a partir del qual va ser personal del Taulí el que se’n responsabilitzava. El trasllat de base, doncs, respon a la lògica en la prestació del servei. “El Taulí ha de ser un hospital de referència i qualitat, per poder donar un bon servei al nostre país”, ha assenyalat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.
 
Així, Sabadell serà la base per a la demarcació de Barcelona, mentre que l’Hospital Josep Trueta ho serà a l’àmbit de Girona, Móra d’Ebre per l’àmbit de Tarragona i l’Hospital de Tremp per Lleida. La incorporació dels nous aparells es farà de manera progressiva al llarg de 2017.
 

El vicepresident Oriol Junqueras, a l'helicòpter. Foto: Juanma Peláez


Els helicòpters, en dades
 
Els nous helicòpters tenen un cost de 5.400.000 euros per unitat i poden arribar a volar a una velocitat de 278 km/h, amb una velocitat de creuer de 260 km/h. El pes d’enlairament arriba als 2.980 quilos, i incorpora pilot automàtic, navegació GPS i aire condicionat.
 
En l’aparell hi viatgen un pilot, un copilot, un doctor i un infermer, a banda de la persona assistida. L’any 2015 el SEM va fer 2.780 enlairaments, un 10% més que el 2014, i un 45% més que el 2011.
 

Toni Comín, a l'helicòpter. Foto: Juanma Peláez