L'acord per tirar endavant les noves urgències del Parc Taulí arriba al Ple

Els 4 milions d'euros que l'Ajuntament cedirà perquè es duguin a terme aquests treballs suposen l'ampliació del patrimoni municipal present a la Corporació Sanitària | L'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, diu que no importa la forma jurídica del document que s'ha redactat i destaca l'avenç que implica per la ciutat

Norma Vidal
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:47h
Entrada d'urgències de l'Hospital Parc Taulí.
Entrada d'urgències de l'Hospital Parc Taulí. | Albert Segura
La renovació de les urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell és un dels principals punts que s'han d'aprovar en el Ple municipal corresponent al mes de novembre i que se celebra aquest dijous a l'Ajuntament. Segons ha explicat l'alcalde de la ciutat, Juli Fernàndez, el Conveni i el Pacte de Salut al quan s'ha arribat amb la Generalitat permetrà "millorar la qualitat de vida de tots els sabadellencs", ja que contemplen la millora de les urgències, la construcció del Centre d'Atenció Primària de Can Llong i la posada en marxa del Pla Director d'Espais del centre sanitari. Tot plegat gràcies a la inversió de 4 milions d'euros que durà a terme l'executiu sabadellenc i que suposaran una ampliació del patrimoni municipal que ja està present en la Corporació Parc Taulí. 

El Ple haurà de donar llum verda a dos documents. Per una banda un conveni que estableix que l'Ajuntament de Sabadell farà una "aportació patrimonial" de 4 milions d'euros per finançar la remodelació de les urgències. Aquest import s'anirà abonant a la Corporació Sanitària Parc Taulí "a mesura que es vagin acreditant les despeses i executant" les obres previstes. D'aquesta forma durant el 2017 la inversió serà de 400.000 euros, durant el 2018 de 1.500.000 euros i 2019 de 2.100.000 euros. El projecte contempla la creació de dues noves plantes de 2.136 metres quadrats que s'aixecaran sobre l'actual bloc d'urgències. 

Per l'altra, un Pacte de Salut en què el govern català es compromet a construir el CAP Can Llong en un solar cedit pel consistori. La previsió és que les obres es licitin a finals de 2017 i l'equipament entri en funcionament el 2019. Aquests acords també inclouen la posada en marxa del Pla Director d'Espais de l'hospital l'any 2020. 

"És un acord que el que fa és millorar la qualitat de vida de tots els sabadellencs. Afronta una situació complexa i dóna solució a una situació complicada de l'hospital a la part d'urgències i que alhora ens permet millorar en la part estructural", ha expressat l'alcalde Juli Fernàndez. 

Fernàndez ha refusat les crítiques que algunes formacions han emès en els darrers dies apuntant que la part que fa referència al compromís de la Generalitat per edificar el nou CAP a Can Llong és un protocol i no un conveni. "No hi ha una diferència jurídica entre protocol i conveni, aquesta no és una qüestió substancial", ha remarcat el batlle que diu que el que importa és que significa una millora important per Sabadell i insisteix en què "l'Ajuntament no es desprèn del seu patrimoni". 

El següent pas serà establir la data de signatura d'aquests documents.

Expropiacions i canvis urbanístics

El Ple també abordarà diverses qüestions relacionades amb procediments d'expropiació forçosa com ara un acord urbanístic entre l'Ajuntament de Sabadell i la societat Vicente Cascón González SA, per a la tramitació d'una modificació del Pla general d'ordenació de Sabadell en l'àmbit del carrer Colom, cantonada amb el carrer Unió. "Reordenem els volums de la finca i arribem a un pacte amb el propietari que suposa un cost zero per nosaltres", comenta l'alcalde que assegura que aquesta és una nova manera d'afrontar les expropiacions forçoses buscant punts d'acord i solucions que permetin no haver d'arribar a la via del contenciós. 

En aquest sentit explica que des de l'inici del mandat, l'executiu ha hagut de fer front a setze expropiacions, nou de les quals es van gestionar per via judicial i venien de l'anterior govern. Aquesta part ha costat més de 32.000 euros. A banda, el consistori ha tramitat cinc més en què s'han pactat acords sense haver d'arribar a la via judicial i dos a través de convenis com el del carrer Colom. "La gestió proactiva de l'urbanisme genera una situació més òptima a nivell econòmic que l'espera", afirma. 

També arribarà a Ple el procés de classificació de les empreses que han optat al concurs per assumir el servei d'atenció domiciliària de l'Ajuntament de Sabadell. L'alcalde ha explicat que la candidatura que ha obtingut la puntuació més elevada ha estat Pere Mata Social i que Clece, que fins ara era qui prestava aquest servei, ha quedat en segona posició. 

La sessió també tractarà altres temes com l'ampliació de l'escola Xaloc i la suspensió de l'expedient sancionador a Can Xupa i Ca n'Alzina perquè en estar obert un procés judicial queda suspesa la via administrativa. Alhora es plantejarà un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i Joventuts Musicals, per establir bonificacions en el preu d'entrada a alguns concerts de la programació artística de la ciutat.