La UE veu els refugiats com una oportunitat d'afrontar les pensions del futur

Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona afirma que per combatre l'envelliment de la població cal acollir joves d'altres països | Ho ha explicat en una conferencia a Sabadell

Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, amb Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona
Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, amb Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona | Juanma Peláez
Norma Vidal
21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 22:15h
L'envelliment de la població que afecta la Unió Europea només pot resoldre's amb "una política de refugiats que sigui intel·ligent" i que aposti per fomentar que persones joves d'altres països - entre elles refugiats - vinguin a treballar de forma legal a Europa. Així ho considera Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea de Barcelona, que ha ofert la conferència Quina Europa vols? a Sabadell. Tarradellas també s'ha referit a altres qüestions que preocupen el vell continent com el terrorisme, la crisi econòmica, el Brexit, el canvi climàtic, o el Tractat de Lliure Comerç.  

La piràmide de població d'Europa revela que el 2060 l'esperança de vida dels ciutadans de la Unió Europea podria arribar als 100 anys. Aquest fet, sumat a la baixa natalitat que hi ha actualment indica que en 40 anys per cada treballador de la UE que es jubili tan sols hi haurà dos en actiu - actualment n'hi ha quatre-, i que l'11,8% dels ciutadans seran persones dependents - ara mateix la xifra se situa en el 5,1%. 

"Hem de començar a acostumar-nos a la diversitat", assegura Tarradellas que aposta per convidar a ciutadans de fora de la UE a treballar en països membres. "Segur que hi ha joves que volen venir a treballar amb nosaltres, ja siguin refugiats o no", considera Tarradellas que demana "una política de refugiats intel·ligent" que garanteixi que vinguin persones que ho vulguin però de forma controlada: "Ho hem de fer bé, que no vinguin en pastera", ha comentat el representant de la UE que també s'ha referit a joves d'altres països que anhelen treballar al vell continent i ha recordat que des de 2014 han mort 5.000 persones en aigües mediterrànies.

"Cal oferir-los una finestra que els permeti rebre informació, plantejar-nos quins professionals calen: metges, enginyers, infermers...el que sigui, i que enlloc d'invertir 7.000 euros en pagar una màfia per venir de forma il·legal, facin servir els diners en formar-se i obtenir la carta blava", afirma. 

En aquesta línia Tarradellas ha mencionat algunes de les accions que la Unió Europea duu a terme per ajudar els països que acullen refugiats de conflictes armats com el de Síria i del tractat al qual s'ha arribat amb Turquia per evitar que arribin més ciutadans de fora de la UE a les costes gregues de forma il·legal. "Per cada persona de les que arriben amb pastera o a través de màfies i es retornada, nosaltres portem cap a països europeus tres procedents de camps de refugiats", afirma el representant de la UE que apunta que aquests són refugiats que ACNUR selecciona d'acord amb criteris de vulnerabilitat. "Tenen prioritat els infants orfes per exemple", comenta. 

En una altre ordre de coses, Tarradellas ha posat sobre la taula altres preocupacions que afecten Europa com la seguretat i el terrorisme i s'ha preguntat si no tindria més sentit disposar d'un exercit comú que fos eficient enlloc de tenir-ne 28 diferents. "Es tracta de racionalitzar la despesa", ha comentat el membre de la Comissió Europea que ha remarcat que "a vegades la pau cal defensar-la".

Tarradellas també ha esmentat el canvi climàtic, el Brexit, la crisi econòmica o el Tractat de Lliure Comerç. L'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, qui ha estat l'encarregat d'obrir la sessió.