La cessió de 4 MEUR a la Generalitat pel Taulí genera dubtes entre l'oposició

El PSC confia que es retorni la inversió feta pel govern municipal | El PDCat assegura que enlloc del contracte s’estableix que s’hagin de retornar

Norma Vidal
18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:40h
L’acord a què han arribat l’Ajuntament de Sabadell i la Generalitat per les noves Urgències del Taulí ha generat dubtes entre els grups de l’oposició. Per un cantó, el PSC espera que els diners retornin algun dia, mentre que el PDCat adverteix que enlloc s’estableix que això així de passar.
 
El PSC alerta que l'acord amb la Generalitat sobre el Taulí no té el contingut jurídico-administratiu necessari per exigir compliment i referma que els quatre milions euros són un “veritable regal” de l'alcalde al conseller d'Economia. Així ho ha assegurat el portaveu del PSC, Josep Ayuso, que ha assenyalat que aquestes propostes “no són positives” perquè “la ciutat perd”.

Ayuso adverteix que la proposta de protocol i de pacte té un problema de fons perquè no hi ha garanties que es compleixi aquest acord. “Quant dues administracions pacten qualsevol cosa és a través d'un conveni, hi ha un problema de forma. L'obligació per part de la Generalitat queda diluïda”, ha assegurat Ayuso que s'ha preguntat “Quina garantia hi ha que la Generalitat ho complirà?”.

Pel que fa al contingut pròpiament dit, el portaveu socialista apunta que “la ciutat no dóna cap pas endavant”, simplement “s'està buscant una mínima cobertura” per assegurar que aquest 4 milions d'euros tornin a la ciutat. “L'acord diu que la Generalitat es compromet a construir el CAP de Can Llong i reordenar les urgències a l'Hospital Parc Taulí, dues actuacions que ens semblen molt bé, però cal recordar que això són competències directes de la Generalitat i és la seva obligació tirar-les endavant”.

Així mateix ha remarcat que durant el mandat anterior, l'executiu ja va arribar a un acord amb Catsalut per cercar i cedir un solar a Can Llong per fer el CAP. “Ja s'havia manifestat públicament i verbalment que l'Ajuntament cediria de forma gratuïta un solar per fer-lo i s'estava treballant amb entitats i veïns del barri per trobar l'espai idoni”, ha explicat Ayuso. 

El socialista també ha carregat contra el fet que aquests projectes siguin una realitat a tres o quatre anys vista. “El CAP està previst per l'any 2019 i el Pla Director d'Usos Hospitalaris a 2020”, lamenta Ayuso que diu que aquest “es un passi en profunditat però massa profund, són massa anys perquè els veïns tinguin el retorn que mereixen”.

Per la seva banda, la regidora Anna Maria Carrasco ha recordat que el govern de la ciutat ha aportat els 4 milions d'euros per descongestionar les urgències del Parc Taulí però ha assegurat que aquest acord és a llarg termini. “El que es planteja no és una solució per ara ni pel més que ve”. 
 
El PDCat destaca que no ho diu enlloc que els diners s’hagin de retornar
 
Pel seu cantó, el PDCat de Sabadell ha advertit que no és té cap garantia de tornar a veure els 4 milions invertits. “Tot el que siguin millores per la ciutadania ens sembla bé, però seguim pensant que és més important que cada administració faci la feina que li pertoca”, ha expressat el líder local, Carles Rossinyol.
 
“Que es doti la ciutat de més recursos sanitaris ho trobem fenomenal, ens trobaran al seu costat, però no per finançar coses que no ens toquen, deixant desateses altres aspectes de la ciutat”, ha afegit Rossinyol, que ha afegit: “És un regal, i no tenen cap obligació legal de retornar els diners.
 
El PP considera que no és competència de l’Ajuntament
 
El PP, d’altra banda, se suma a la tesi que és un regal de Sabadell a la Generalitat, i destaca que no entra dintre del règim competencial municipal. “El que ha fet el senyor Fernàndez és regalar diners de tots els ciutadans de Sabadell, no hi ha un compromís en el protocol, és un document de bones intencions, i no compromet la Generalitat a res", assenyala el portaveu municipal, Esteban Gesa.
 
En aquest sentit, assegura que fins que no vegi els diners reflectits per a fer les noves Urgències, mantindrà una actitud escèptica. “Fins que no hi hagi als pressupostos una partida consignada, per mi això és un brindis al sol”, conclou.